Deze sterrenchef is de Groningse nieuwkomer in de Lekker Top-100. Hij houdt van frituursnacks en gaat met kerst naar McDonald's. 'Ik heb een hekel aan foodsnobs' | Talk of the Town

De nieuwe Groningse binnenkomer in de Top 100 van Lekker500 is Herberg Onder de Linden in Aduard. Chef en eigenaar Steven Klein Nijenhuis is al acht jaar in het bezit van een Michelinster, maar in dit lijstje stond hij niet eerder. Leuk, vindt hij. ,,Maar je moet het ook niet groter maken dan het is”, vertelde Klein Nijenhuis vrijdagmiddag in Talk of the Town.

De Lekker500 stelt sinds 1977 jaarlijks een lijst samen met de vijfhonderd beste restaurants van Nederland. Met lovende woorden staat Herberg Onder de Linden dit jaar op plek 69: ,,Een team dat gewaagde combinaties niet schuwt, maar wel weet wat ze aan het doen zijn. Voor ons is dit geen klassieke keuken in een nieuw jasje, of de Franse keuken met een eigen twist: het is de keuken van patron-cuisinier Steven Klein Nijenhuis.”

Hij is één van de vier chefs in Groningen en Drenthe die volgens de Lekker 500 in de top 100 staat. Of hij helemaal op z’n kop staat van de culinaire prestatie? Niet per se. ,,Ik ben een nuchtere man. Het helpt je zaak vol te krijgen, dat is leuk en daar kook je eigenlijk voor. Je praat met je gasten, mensen zijn blij: dáár doe je het voor en niet voor de lijstjes.”

Appels met peren vergelijken

Hoe hij in de top 100 terecht is gekomen, weet hij niet. Een toelichting of juryrapport krijgt hij niet. ,,Het is sowieso een beetje appels met peren vergelijken, natuurlijk. Ik denk ook altijd, wat maakt nummer 69 dan beter dan nummer 70?”

Klein Nijenhuis begon ooit als afwasser en heeft nooit een officiële koksopleiding gedaan. ,,Ik ben autodidact, zoals dat heet.”

Negen jaar geleden begon hij bij restaurant In de Molen in Onderdendam. Tien maanden later ontving hij zijn eerste Michelinster ,,Hoe ik dat voor elkaar kreeg, weet ik zelf ook niet. Je moet gewoon heel hard je best doen.”

‘Als een Belg alleen bij je komt eten, dan is dat verdacht’

Dat de inspecteurs van de Michelingids op bezoek waren geweest, had hij wel door. ,,Je merkt het wel als ze in de zaak zitten. De inspecteurs komen vaak uit België en ze zijn altijd alleen. Dus als je in Groningen in Onderdendam zit en er komt een Belg alleen bij je eten: dat is wel verdacht”, lacht hij.

,,Ze komen elk jaar wel langs. Het wordt steeds iets minder spannend. Meestal reserveren ze met z’n tweeën, en dan komt er één iemand binnen die zegt: ‘Allez, m’n partner is verhinderd’. En dan ga ik even naar de keuken om te zeggen, er zit er weer één! De kunst is om daar niet gek van te gaan doen. Je krijgt een ster voor wat je altijd doet.”

McDonald’s

De kaart van Onder de Linden staat vol gecompliceerde culinaire hoogstandjes: in rode wijn gegaarde octopus, gnocchi met appelrolletjes gevuld met ricotta, chips van artisjok met bouillon van tomaat. Maar de chef eet ook gewoon graag een tostietje. ,,Mensen denken dan altijd dat ik de hele dag chique eet, maar als we hard gewerkt hebben eten we na het werk gewoon partysnacks. Van Mora, uit de frituur. Lekker met een biertje erbij.”

En met kerst? Misschien wel de drukste periode van het jaar? ,,Dan gaan we na het werk altijd naar de McDonald’s”, grinnikt hij. ,,Ik heb een hekel aan van die foodsnobs. Ik vind alles lekker. Het moet wel goed zijn, maar de McDonald’s is op z’n tijd ook lekker.

Nieuws

Meest gelezen

menu