'Die peuk moet uit mijn systeem'. Stoppen Marco uit Uffelte en Wim uit Ulrum voorgoed met roken? Beide heren wagen een poging in het Stoptoberhuis

Zijn allergrootste nachtmerrie? Over een paar jaar amper lucht krijgen en met een zuurstoffles rondbanjeren. Daarom gaat Marco van der Burg (59) uit Uffelte vrijdag het Stoptoberhuis in Vinkeveen in om van zijn verslaving af te komen. ,,Met z’n allen in hetzelfde schuitje.”

Marco van der Brug stopt zaterdag met roken.

Marco van der Brug stopt zaterdag met roken. Foto: Marcel J. de Jong

Ook Wim Pruim (46) uit Ulrum hoopt van het roken af te zijn vanaf zaterdag. ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’, vraagt hij zich elke keer af als hij een sjekkie opsteekt.

Stoptoberhuis

In het Stoptoberhuis in Vinkeveen stoppen dit jaar 25 deelnemers samen met roken. Het is volgens Marco een luxe schuur, waar ze met z’n allen in verblijven. Op 30 september roken de deelnemers hun laatste sigaret, waarna ze onder begeleiding van coaches samen de eerste lastige dagen doorkomen. Dagelijks wordt hier verslag van gedaan. De stoppogingen zijn hier vanaf zaterdag te volgen op de site van het Stoptoberhuis. D e initiatiefnemers van Stoptober zijn KWF, het Longfonds, de Hartstichting, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, Trimbos Instituut, GGD/GHOR Nederland en het Ministerie van VWS. De afgelopen 8 jaar hebben in Nederland meer 400.000 mensen meegedaan aan Stoptober. Onderzoek van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat 70 procent van de deelnemers Stoptober succesvol afrondt. 50 procent rookt na 3 maanden nog steeds niet en 25 procent is na een jaar nog rookvrij.

Stemmetje in het hoofd