Diederik Gommers waarschuwt: Loslaten maatregelen levert enorme tweede ic-piek op

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. Foto: ANP

Als we per 1 juni de maatregelen tegen het coronavirus - vooral het afstand houden en verplicht thuisblijven bij ziekte - compleet laten varen dan kan er komende zomer een grote, nieuwe piek ontstaan op de ic’s.

Dat meldt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdagochtend in een briefing aan de Tweede Kamer. ,,De impact van het loslaten van social distancing-maatregelen is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt.”

Volgens een illustratie wordt de volgende piek, die dan verwacht wordt in juli, veel hoger dan nu (circa 2400 bedden). De tweede piek kan dan oplopen tot ongeveer 10.000 ic-bedden. Maar dat getal in het model is onzeker, benadrukt Gommers.

Eerste piek nu in laatste week van april

Momenteel gaat het juist de goede kant op met de verwachte druk op de IC, bleek woensdag ook. Vóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit, meldde RIVM-directeur Van Dissel. De eerste piek ligt nu in de laatste week van april.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu