Plunderende Dief gaat bijna anderhalf uur vrijelijk z'n gang bij Roskamp Automaterialen in Stadskanaal

Liefst één uur en twintig minuten kon een dief huishouden bij Roskamp Automaterialen in Stadskanaal door op slinkse wijze onder de sensoren van het beveiligingssysteem door te kruipen. „De schade is enorm.”

Een inbreker.

Een inbreker. Foto: Lex van Lieshout ANP XTRA

Eigenaar Hinriko Schur gruwt ervan. Niet alleen omdat de dief duizenden euro’s stal in de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 oktober, maar ook omdat de dief zo lang ongestoord zijn gang kon gaan in zijn zaak. Door een raam te forceren kon de dief naar binnenkomen, vervolgens kroop hij plat op zijn buik door de zaak. Een handlanger hield buiten de wacht.

Op de tweede verdieping kon de inbreker vervolgens zijn gang gaan met de koevoet en twee schroevendraaiers die hij meebracht. De schade die hij aan deuren en het meubilair toebracht is misschien nog wel groter dan het geld dat hij stal, denkt Schur.

Camerabeelden

„Iedereen staat voor een raadsel waarom het alarm niet is afgegaan”, zegt hij. Beveiligingscamera’s registreerden de inbreker echter wel, zegt Schur. Een forse man, van 1,90 tot 1,95 meter met donkere, volle wenkbrauwen, gestoken in wat witte werkkleding lijkt met twee grote zakken op de achterkant en twee ritsen aan de zijkant, deelt Schur op zijn Facebookpagina. De beelden heeft hij erbij gezet, met een oproep tot tips met een beloning. Het bericht werd binnen één etmaal zo’n 4000 keer gedeeld.

Schur vermoedt dat de daders precies wisten waar ze mee bezig waren en dat ze eerder in de zaak geweest zijn. „Ze waren echt goed voorbereid.” De afgelopen dagen keek hij al uren aan beelden terug. Ook is het alarmsysteem aangepast, vertelt hij. Hij waarschuwt zijn collega-ondernemers in de streek om alert te zijn en om hun beveiligingssysteem te controleren.

Een woordvoerder van de politie beaamt dat de dief ‘heel gericht aan de gang is geweest’ volgens het opgemaakte politierapport. „Het kan heel goed zijn dat hij op de hoogte is geweest.” Hij voegt eraan toe dat het in deze tijd, waarin het eerder donker wordt, raadzaam is om waakzaam te zijn en de beveiligingssystemen na te lopen. „Kijk of de beelden die de camera maakt scherp zijn en of de camera überhaupt beelden maakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu