Dierenambulance aan huis | Het beeld van Groningen

Mevrouw W. Poolman-Ellérie parkeert de bestelwagen voor haar woning aan de Kerklaan 78 in Groningen.

Mevrouw W. Poolman-Ellérie parkeert de bestelwagen voor haar woning aan de Kerklaan 78 in Groningen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: de DAG.

Met gepaste trots parkeert mevrouw W. Poolman-Ellérie op 18 augustus 1980 een Ford Escort MK1 bestelwagen voor de deur. Vanuit haar woning aan de Kerklaan 78 in Groningen regelt ze de zaken van Vereniging Dierenambulance Groningen (DAG). De telefooncentrale bevindt zich in de woonkamer. Dat geldt ook voor haar drie honden en parkiet.

De Ford moet niet worden gezien als een volledige ambulance, maar als een reserve. De kofferbak van de bestelwagen is uitgerust met een brancard, EHBO-koffer en enkele opvouwbare vangkooien. De auto zal in de eerste plaats worden ingezet voor de hulpverlening aan en het ziekenvervoer van patiënten buiten de stad. In de stad rijdt een Volkswagenbusje, dat amper drie maanden eerder door de Centurygarage geschonken werd.

Behalve de aanschaf van de tweede auto, is ook het ledental van de DAG gegroeid, van veertig naar bijna duizend. ,,Als het zo goed blijft gaan, komt er misschien nog wel eens een dierenhospitaal in Groningen’’, zegt mevrouw Poolman. Dat komt er voor Groningen en Drenthe in de zomer van 2024, maar niet aan de iets te kleine Kerklaan 78.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl