Dieseldampen en lawaai houden Winschoters uit hun slaap

Het hoofdkantoor van Acantus in Veendam. Foto: DvhN

Diesellucht en lawaai van een aggregaat houden bewoners aan de Heuvelstraat in Winschoten al dagen uit hun slaap.

Huurdersorganisatie Oldambt (HOO) kaartte het overlastprobleem aan bij de gemeente en woningstichting Acantus. Want, vindt voorzitter Sebo Bakker, de gemeente moet handhaven en Acantus is als opdrachtgever voor renovatie in de wijk op haar verantwoordelijkheid gewezen.

Huurdersvereniging eist actie van gemeente Oldambt en Acantus

Acantus is bezig met een renovatieklus van veertien woningen in de Heuvelstraat. Bewoners zijn tijdelijk ondergebracht in tijdelijke woonunits aan de Lekstraat. De stroomvoorziening, geregeld door de aannemer, wordt voorzien door een aggregaat. Dit apparaat loopt op diesel en stoot dieseldamp uit en maakt daarnaast lawaai. Uit oogpunt van volksgezondheid vindt de huurdersorganisatie dit niet acceptabel en eiste gistermorgen direct actie van de gemeente en Acantus.

Acantus erkent het probleem en zegt dat er wordt gewerkt aan een oplossing. ,,Wellicht kunnen we het aggregaat inpakken”, oppert Acantus-woordvoerder Leonie Wedda.

Noodoplossing om geluid reduceren

De gemeente stuurde dinsdag een toezichthouder die in gesprek ging met buurtbewoners en de aannemer. Als noodoplossing heeft de aannemer aangegeven in eerste instantie een demper te plaatsen op het apparaat om het geluid te reduceren. Ook wordt geprobeerd de uitlaat te verlengen om stankoverlast te verminderen.

HOO ziet liever een structurele oplossing. In haar ogen moet Enexis zorgen voor een stroomverbinding. Dit bedrijf heeft volgens de huurdersorganisatie aangegeven vanwege de coronacrisis pas uiterlijk 8 juni voor een definitieve oplossing te zorgen. De HOO heeft de gemeente gevraagd druk te zetten op Enexis en dat heeft tot succes geleid. Vrijdag gaat Enexis een stroomvoorziening aanleggen, waardoor het aggregaat ook niet meer nodig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu