Perry Sport in Groningen krijgt dieven in de winkel en gooit deuren op slot. Directie Perry Sport ontkent opsluiting: 'Wij hebben adequaat gereageerd'

De politie voert de winkeldieven af bij sportwinkel Perry Sport aan de Vismarkt in Groningen. Foto: Marisa Olmos

Klanten zaten zaterdag als ratten in de val toen alle deuren van Perry Sport in Groningen op slot gingen vanwege een agressieve bende winkeldieven. Het sluiten van alle uitgangen is in strijd met alle protocollen die gelden bij winkeldiefstal.

Op straat is minutenlang geschreeuw en gegil te horen, afkomstig uit Perry Sport. Buiten de sportkledingwinkel aan de Vismarkt duwen twee mannen een jongen tegen de muur. En binnen? Daar zitten tientallen klanten die Perry niet meer uit kunnen. Alle deuren zijn op slot.

Brancard naar binnen, klanten huilend naar buiten

Na een tijdje arriveren de eerste politieauto’s en later ook nog een ambulance. Agenten betreden de winkel en er wordt een brancard binnengereden. Ietsje later druppelen klanten - jongeren, kinderen en ouderen - Perry Sport weer uit.

Sommigen komen zichtbaar huilend naar buiten, anderen ogen als in shock. ,,Het was een grote chaos”, zegt een vrouw met een kind op haar arm. Al die tijd heeft ze de oren van het kind bedekt.

Wie besloot de winkel op slot te doen?

DVHN was zaterdag getuige van wat er bij Perry gebeurde en voerde de dagen erna gesprekken met allerlei betrokkenen. De winkeldieven blijken jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Drachten te zijn.

Ze worden, even voordat hun rooftocht gewelddadig eindigt in Perry Sport, al in Kruidvat gespot door beveiligers van het landelijk beveiligingsbedrijf Trigion. De drogisterij staat naast de sportkledingwinkel.

Zaterdag achtervolgen de door Kruidvat ingehuurde beveiligers het drietal tot in het Perry Sport-pand. Daar proberen ze de winkeldieven aan te houden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, ze verzetten zich al vechtend.

Eentje ontsnapt, de andere twee proberen te ontvluchten. Een van hen struikelt over een kledingrek, veinst gewond te zijn en wordt later met een brancard de winkel uitgedragen. Zijn letsel valt mee, hij kan later gewoon worden verhoord.

‘Doe geen dingen die leiden tot escalatie’

In de winkel breekt paniek uit: niemand weet dan nog of de winkeldieven al dan niet gewapend zijn. Klanten zoeken een veilig heenkomen op hogere verdiepingen. Op zeker moment adviseren de beveiligers de Perry-bedrijfsleider met klem alle deuren te sluiten.

Alle deuren op slot, dus ook geen klant die er meer uit kan? ,,Nee, dat is geen nieuw winkeldiefstalbeleid van ons”, zegt adjunct-directeur Bert van Steeg van Detailhandel Nederland, de belangenorganisatie van Nederlandse winkeliers. Detailhandel Nederland stelt in overleg met politie, deskundigen en winkeliers plannen op om de overlast van winkeldiefstal te voorkomen.

,,Voorop staat altijd: probeer winkeldiefstal te voorkomen, maar als het toch gebeurt: doe geen dingen die leiden tot escalatie. Je moet geen gedoe krijgen in het bijzijn van klanten die nog in de winkel zijn. Dat in een grote winkel alle deuren op slot gaan, is voor mij uniek.”

Politie kijkt of ze nog meer op hun kerfstok hebben

Van Steeg kan zich wel voorstellen dat de winkelier zich machteloos voelde en alles deed om te voorkomen dat de verdachten ontsnapten met spullen uit de winkel. De politie kijkt of de drie verdachten nog meer op hun kerfstok hebben. Ze zitten nog vast.

Over het op slot doen van heel Perry Sport zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen: ,,Dat was geen advies van ons. Het sluiten van de winkel, zodat ook klanten de zaak niet kunnen verlaten, is iets dat de sportzaak naar eigen inzicht heeft gedaan.” Dat klanten na de minutenlange opsluiting huilend en in shock naar buiten kwamen, kan Hogeveen zich voorstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu