Dig Istha en Ruud Vreeman zingen met Harry Slinger op Waterloo-feest in Huize Maas

Ruud Vreeman (oud-burgemeester in Groningen tegenwoordig in Zaanstad), Dig Istha (spindocter en oud-wethouder in Groningen, ook bekend van het eekhoorntjesincident op Schiphol) en Harry Slinger (zanger, vooral bekend van de band Drukwerk) openen 25 oktober de vierde editie van de Waterlooshow on Tour in Huize Maas. Het trio zingt Slingers hit ‘Schijn een lichtje op mij’.

Met een team van 22 mensen zijn de broers Harry en Milano Waterloo drijvende krachten achter het Nederlandstalige muziekfeest in Groningen. De twee zijn niet bang voor een stevige uitspraak, de opmerking ‘het is het grootste volksfeest van Nederland’ rolt er dan ook makkelijk uit.

Is de Waterlooshow on tour het grootste volksfeest van het land?

Lastig te zeggen natuurlijk. Maar groot is het wel. De Waterloos hebben inmiddels 70 Nederlandstalige artiesten die 25 oktober hun opwachting maken op het podium van Huize Maas. Daaronder veel aanstormend talent, maar ook bekende namen uit het genre, zoals:

  • Harry Slinger
  • John de Bever
  • Stef Ekkel en Rene Karst
  • Imca Marina
  • De Dikdakkers

Vaste klanten van de patakraam de Belg

De opening door bestuurders Dig Istha en Ruud Vreeman was een spontane gedachte. In de tijd dat de twee als bestuurder actief waren in Groningen, was vooral Vreeman een grote afnemer van patatkraam De Belg Waterloo op de Grote Markt.

Harry Waterloo daarover: ,,Toen Vreeman burgemeester was, kon ik op vakantie naar Frankrijk. Sinds hij weg is, neem ik weer genoegen met Schiermonnikoog.’’

Meer dan een stijf praatje

De Waterloos wilden van de opening wat meer maken dan een stijf praatje. ,,Daarom belde ik Harry Slinger met de vraag of hij een van zijn hits wilde zingen met Vreeman en Istha.’’

Slinger ging akkoord als Waterloo alles kon regelen met Istha en Vreeman. ,,Daarom belde ik Vreeman of hij wilde. Hij schaterde het uit. Nou zegt hij ‘dan moet Dig nog wel even flink bijspijkeren.’’

Vreeman zelf maakte als zanger indruk toen hij Sinterklaas ontving bij de landelijke intocht in 2013. Waterloo: ,,Het hoeft van mij allemaal niet zo gelikt. Ik vind het niet erg als ze een paar steken laten vallen.’’

Bij zijn afscheid van Groningen zong Vreeman de blues, ook op het podium van Huize Maas.

 

Show is ode aan moeder

De Waterlooshow on Tour beleeft zijn vierde editie. Het werd ooit als idee geopperd door mensen van Huize Maas, zegt Milano Waterloo. Hij voelde er eerst niet zo veel voor.

,,Ik kwam ermee thuis en toen zei mijn moeder (ze was al ziek), ‘dat moet je wel doen, dan vergeet je mijn situatie ook even en wat is er beter dan mensen gelukkig maken’.’’ Het feest is voor de Waterloos dan ook een ode aan hun overleden moeder.

Muziek voor in Groningen vergeten doelgroep

Maar ook een feest voor een vergeten doelgroep, zeggen ze. ,,Er is in Groningen veel te doen op cultuurgebied. Maar op dit vlak is er maar heel weinig te doen.

,,En Nederlandstalig is ook cultuur’’, zegt Milano Waterloo. ,,Ik ben opgegroeid met de Zangeres zonder naam en André Hazes. Mijn Engels is -3.’’

De Waterloos richten zich met hun festival op mensen voor wie concertbezoek niet vanzelfsprekend is. Een kaartje kost een euro, mensen met een Stadjerspas gaan gratis naar binnen. Waarbij wel geldt: vol is vol. In Huize Maas kunnen ongeveer 900 mensen.

'Een feest voor iedereen'

De afgelopen drie keer was Huize Maas vol.,,Het is een feest voor iedereen, van 15 tot 85 jaar. Daarom hanteren we ‘ouderwetse’ tijden. We beginnen 16 uur, we stoppen om middernacht.’’

De kaartverkoop start zaterdagmorgen om 11 uur bij de patatkraam van de Belg Waterloo op de Grote Markt en bij Huize Maas.

Nieuws

Meest gelezen

menu