Digitale raadsvergadering: Ik hoor u wel, maar zie u niet (en nu bent u wel in beeld, maar heb ik geen geluid)

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen zit de eerste digitale raadsvergadering voor. foto dvhn

De gemeenteraad van Midden-Groningen schreef donderdagavond geschiedenis door als eerste digitaal te vergaderen en rechtsgeldige besluiten te nemen.

Het was even wennen, maar één ding is zeker: een digitale raadsvergadering, waarbij de leden vanuit huis hun bijdragen leveren, heeft een grotere amusementswaarde dan een bijeenkomst in de raadszaal.

Gezien, genoteerd als aanwezig

Dat begint al bij het digitaal nalopen van de presentielijst van de 31 (van de 33) raadsleden die geacht worden thuis klaar te zitten voor hun democratische taak. ,,Dat kost wat tijd’’, aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn, ,,maar dat is niet anders.’’

Raadslid Jan Velthuis kwam in beeld, maar had geen geluid. ,,We hebben u gezien’’, aldus Hoogendoorn, ,,en noteren u als aanwezig.’’

Noodwet

De burgemeester van Midden-Groningen schreef geschiedenis door de eerste digitale raadsvergadering in de provincie Groningen en misschien wel in heel Nederland, voor te zitten.

De wet schrijft voor dat gemeenteraden fysiek bijeen moeten komen om rechtsgeldige besluiten te nemen. Een dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen en donderdag in de Staatscourant gepubliceerde noodwet, maakt bij wet ook digitale raadsvergaderingen tijdelijk mogelijk.

‘Ik ben bij mijzelf wel in beeld’

Het beeld is soms wat onscherp het geluid vervormt, maar gelukkig herkennen we de burgemeester aan zijn ambtsketen en stemgeluid. Niet elk raadslid is even handig met de camera.

Zo viel van Jan Velthuis (Gemeentebelangen) en Gerard Renkema (D66) het bovenste deel van het gezicht weg, was wethouder Erik Drenth eerst wel te zien en niet te horen en vervolgens wel te horen maar niet te zien (‘ik ben bij mijzelf wel in beeld’).

Dat kwam in tweede termijn goed. Drenth had in de tussentijd zelfs voor een aansprekend achtergrondje gezorgd. In zijn blauwe overhemd met donkerblauwe stropdas en oversized headset, zag Marco Metscher eruit als een gezagvoerder van KLM. De jeugd, Yannick Lutterop van D66, gaf blijk van camera bewust zijn: neutrale achtergrond en goed in beeld.

Inkijkje in de kamertjes

Mooi was het inkijkje in de kamertjes waarheen de raadsleden voor hun democratische taak door hun huisgenoten waren verbannen. Rookmelders, plafonnières, memorabilia, een hometrainer en kasten vol vergeelde boeken. Het kwam allemaal voorbij.

En o, ja, er werden ook besluiten genomen, maar daar zat voor de krant geen stukje in. De gemeenteraad was zelf nieuws door als eerste digitaal te vergaderen en democratisch rechtsgeldig te besluiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu