Dijkgraaf wil onrust over Paterswoldsemeer sussen

Henk Sol (links) en Loek Marcus van de Beweging Recreatie Paterswoldsemeer op de steiger van de zeilclub VWDTP. Foto: Archief DvhN

Dijkgraaf Bert Middel probeert maandagavond de gemoederen over de plannen van zijn waterschap voor het Paterswoldsemeer te kalmeren.

Middel gaat tijdens een bijeenkomst in De Rietschans in gesprek met verontruste gebruikers en omwonenden. Ze zijn bang dat de recreatieve functie en de economische betekenis van het meer verloren gaan.

Waterplanten

Dat komt door plannen van waterschap Noorderzijlvest om het water op een natuurlijke manier te zuiveren, met behulp van plantengroei. Elders in den lande is daardoor al veel water overwoekerd door planten, zeggen ze, en onbruikbaar geworden voor varen en zwemmen.

De bezwaren zijn uitgesproken door een groep bezorgde omwonenden, (horeca)ondernemers, recreatieverenigingen en sportclubs. Die richtte de Beweging Recreatie Paterswoldsemeer op en schreef een Open Brief aan het bestuur van het waterschap. De brief is op internet door zo’n 1500 mensen ondertekend .

Moeraszone

De groep wil niet meer meepraten over de eerste fase van de maatregelen -de aanleg van circa 3 hectare moeras- zolang onduidelijk is wat er later nog meer gebeurt. Waterschapsbestuurder Paul Tameling wilde maandag met betrokkenen praten over de inrichting van de moeraszone. Hij zou daar ook bekendmaken hoeveel hectare meer in totaal wordt aangepakt.

Het onderwerp van de avond is nu de petitie. ,,De avond verandert van karakter omdat we midden in de samenleving staan, inwoners bij onze plannen willen betrekken en alle signalen serieus nemen’’, laat het bestuur van het waterschap weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu