Dikke kleilaag hield de versterking van het gemeentehuis in Loppersum (nog net) niet tegen

Gosé Posthumus (links) en burgemeester Hans Engels inspecteren de versterking onder het Lopster gemeentehuis. Foto: Jan Zeeman

Na maanden graven, boren, zagen, meten en passen is de versterking van het gemeentehuis in Loppersum op een haar na gevild.

,,Ik ben diep onder de indruk. Respect voor de technici en bouwers die dit hebben gerealiseerd. Dit gebouw voelt nu volkomen veilig.’’

Burgemeester Hans Engels van Loppersum, voorzien van een stevig hoofddeksel, kijkt tevreden rond in fel verlichte kelder onder het bestuurscentrum van zijn gemeente, waar maandenlang hard is gewerkt aan de versteviging van het gebouw.

Het ziet er solide uit, vindt de eerste burger. ,,Het gebouw voelde veilig, je weet nu ook dat het echt veilig is.’’

In maart begon de operatie. De versterking van het nog maar twaalf jaar oude pand was nodig omdat het niet aan de norm voldeed. Bijzonder was dat de klus werd uitgevoerd terwijl het gebouw gewoon in gebruik bleef. Dat kon ook, omdat het grootste deel van de werkzaamheden zich buiten af speelden, ter hoogte van het fundament.

Schokdempers, lopende banden en een taaie kleilaag

Gekozen werd voor een in Groningen weinig toegepaste vorm van versterking, base isolation geheten. Daarbij worden een soort schokdempers gemonteerd onder een bouwwerk om de energie van mogelijke aardbevingen op te vangen. Doordat constructie en gebouw los van elkaar staan, wordt aardbevingsenergie niet doorgegeven aan de bebouwing.

Voor het zover was, moest er eerst ruim twee meter aarde worden weggegraven onder het Lopster gemeentehuis. De grond werd met lopende banden afgevoerd. ,,We liepen eerst vertraging op omdat het lastig bleek door de taaie kleilaag heen te breken. Later hebben we die tijd gelukkig wel weer ingelopen’’, zegt Gosé Posthumus, de externe projectleider die de klus begeleidt.

103 funderingspalen

Vervolgens werden alle 103 betonnen funderingspalen van dertig centimeter dik één voor één doorgezaagd met een frees voorzien van diamanten zaagbladen. Dit nadat er vijzels rond de palen waren geplaatst om de bovenliggende constructie te ondersteunen.

Daarna werd elke paal voorzien van een in Duitsland gemaakte schokdemper. Extra aangebrachte stalen balken zorgen voor meer stevigheid. ,,Het hele gebouw kan nu vijftien centimeter heen en weer bewegen zonder gevolgen’’, zegt Posthumus.

Overlast

Op 19 december is de klus geklaard, met uitzondering van het herstel van de beplanting rond het gemeentehuis.

Volgens Posthumus viel het met de overlast reuze mee. De buurt en de gebruikers van het pand waren van te voren goed geïnformeerd over de werkzaamheden.

,,Het weghalen van de oude werkvloer onder het gebouw gaf wel enige overlast. Maar we hebben het steeds gedaan in overleg met de omwonenden en de medewerkers van de gemeente. Omliggende panden hebben we gecontroleerd op verzakking. Die is uitgebleven.’’

Waarom veel huizen niet en het gemeentehuis wel?

Engels erkent dat er door sommige bewoners aanvankelijk wel vraagtekens bij de klus werden geplaatst. De versterking van de meeste woningen komt niet of veel te laat op gang. Waarom dan wel zo veel vaart bij de aanpak van het gemeentehuis?

,,De klus roept vragen op. Ik snap die frustratie wel. Er is ook nog geen zicht op wat er met dit gebouw gebeurt na de herindeling met Delfzijl en Appingedam. Maar we trekken onszelf niet voor ten koste van anderen, daar is geen sprake van. Ik leg mensen ook uit dat dit een publiek gebouw is waar veel mensen komen en werken. Bovendien is het de plek van waar uit bij rampen en calamiteiten wordt gecoördineerd. En dan moet het gewoon veilig zijn voor alle betrokkenen.’’

De NAM heeft de rekening betaald. Naar verluidt ruim vier miljoen euro. De gemeente wil niets zeggen over de kosten. ,,We weten zelfs niet of het duurder is geworden dan begroot’’, aldus Posthumus.

Nieuws

Meest gelezen

menu