Directeur Big Gym mailt personeel: 'Doe je voor als iemand anders, bel de gemeente en klaag over drukte bij concurrenten Basic-Fit en Fit for Free'

Drukte bij de vestiging van Big Gym in Groningen, eind oktober, tijdens de coronamaatregelen.

Directeur Jasper Otting van Big Gym heeft zijn personeel per mail opgeroepen om te klagen bij gemeenten over concurrerende sportscholen. Hij roept zijn mensen op zich voor te doen als leden van Basic Fit of Fit for Free en wil dat zijn personeel klachten indient over het overtreden van coronaregels. ‘Zeg dat je je onveilig voelt.’

Otting schrijft letterlijk:

‘Graag wil ik dat je met je team anoniem gaat bellen naar de gemeente van jouw vestiging. Geef aan dat je lid bent van Basic Fit. Geef het adres door waar dit is. Zeg dat je jezelf onveilig voelt, omdat er meer dan 30 personen tegelijk in de club zijn. Geef een andere naam door. Geef aan dat je graag wilt dat hier op gecondoleerd (sic) moet worden, omdat je graag veilig wil sporten. Vraag of ze in de avond willen controleren, omdat het dan het drukst is.’ (Lees de hele mail onderaan dit artikel)

Otting schrijft bij het mailtje dat Big Gym zich aan de regels houdt, maar de concurrentie niet. Daarom zou het nodig zijn deze actie op te zetten.

Personeelsleden die het mailtje ontvingen, reageren verbaasd. Meerdere mensen uit Groningen en Leeuwarden meldden zich bij stadsblog Sikkom over de oproep die ze kregen.

‘Deze mail is zonder onze goedkeuring verstuurd’

De overige directieleden laten via advocatenkantoor Van Till desgevraagd weten dat ze niks met de actie van Otting te maken hebben. Het zou volgens hen gaan om een ‘eenmansactie’.

Advocaat Lex de Jager van kantoor Van Till is ingeschakeld door de overige directieleden. Zij hebben per mail (die in handen is van Dagblad van het Noorden en Sikkom) aan het personeel laten weten: ‘ De directie heeft heel kort geleden kennis genomen van een mail van Jasper Otting aan jullie . Die mail kende wij niet en is zonder onze goedkeuring verstuurd. In zijn bericht roept Jasper jullie op melding te doen van misstanden bij andere sportscholen. De directie distantieert zich volledig van de mail.’

De directie verbiedt personeel vervolgens iets te doen met de oproep van Otting: ‘ Wij als Big Gym doen met zijn allen onze uiterste best om iedere dag alle Corona maatregelen na te leven en de veiligheid van iedereen te garanderen. En dat zal ook voor andere ketens gelden die ook hun handen vol hebben. De directie van Big Gym wil absoluut niet dat wij ons bemoeien met hoe anderen dit allemaal doen. Wij verbieden jullie dan ook om daar enige actie op te nemen en gelukkig is dat ook niet gebeurd voor zover wij weten. Jasper is aangesproken op de mail en biedt zijn excuses aan ook aan jullie .’

‘Dit is aanzet tot onrechtmatig handelen’

Jasper Gevers, advocaat bij De Haan Advocaten in Groningen, maakt gehakt van het mailtje: „Ervan uitgaande dat dit echt door de directeur is verstuurd kan ik alleen maar zeggen: dit is niet toegestaan. Met deze mail wordt gevraagd te liegen (dat je lid bent van Basic Fit, dat je je onveilig voelt en dat er meer dan 30 personen aanwezig zijn). Dit verzoek is bedoeld om de concurrent te benadelen op basis van onjuiste gegevens. Er wordt aangezet tot onrechtmatig handelen.”

Big Gym kwam in coronatijd vaker in het nieuws. Zo werd een van de sportscholen gesloten, omdat coronamaatregelen werden genegeerd. Sikkom schreef eerder over drukte bij de vestiging in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu