Directeur Groninger Museum reageert op opgedoken foto’s van zijn gestolen Van Gogh: 'Ik kreeg gevoel van pijn en opluchting, maar ook van hoop'

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van de schilder Vincent van Gogh. Foto: Marten de Leeuw

Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum heeft een dubbel gevoel over de opgedoken foto’s van het schilderij van Vincent van Gogh dat eind maart in het Singer Museum in Laren werd gestolen.

De foto’s die donderdag door De Telegraaf zijn gepubliceerd zijn afkomstig van privé-detective Arthur Brand.

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar maakt sinds 1962 deel uit van de collectie van het Groninger Museum. Sinds 14 januari dit jaar was het doek in bruikleen bij het Singer Museum in Laren. Daar werd het in de nacht van 29 op 30 maart gestolen.

‘Opgelucht dat het schilderij nog bestaat’

,,Toen ik de foto’s gisteren zag, kreeg ik een gevoel van pijn en opluchting”, zegt Blühm. ,,Ons schilderij behoort toe aan het publiek. Wij hebben het slechts in beheer. Juist daarom doet het pijn te weten hoe het schilderij eind maart op zo’n ongepaste manier is ontvreemd en tegelijkertijd niet wetende waar het schilderij precies is. Die foto’s herinnerden mij aan dat moment dat ik hoorde van de diefstal. Anderzijds ben ik opgelucht dat er een teken van leven is. Dat het schilderij nog bestaat.”

Blühm zegt de zaak op de voet te volgen en onderhoudt nauw contact met de politie. Detective Brand heeft hij over de opgedoken foto’s niet gesproken. ,,Die contacten liggen volledig in handen van de politie.” Met zijn collega Jan Rudolph de Lorm van het Singer Museum heeft Blühm veel over de diefstal gepraat. ,,Als je als directeur zoiets overkomt, dan is dat haast traumatisch te noemen.”

‘Onderzoek wees uit dat alle gestolen Van Goghs uiteindelijk zijn teruggevonden’

Sinds de diefstal zegt Blühm - die tussen 1993 en 2005 werkzaam was bij het Van Gogh Museum in Amsterdam - overstelpt te zijn met vele blijk van medeleven. ,,Die waren niet zozeer afkomstig van bezoekers, omdat het museum dicht was, maar wel van veel bekenden en niet-bekenden en musea-collega’s. En nog steeds.”

Toch bekruipt hem naast pijn en opluchting ook een gevoel van hoop. ,,Onderzoek wees uit dat alle gestolen Van Goghs zijn teruggevonden. Soms duurt dat heel lang, maar de statistieken geven hoop, alhoewel er wel geduld voor nodig is. Die hoop is een zwakke troost voor wat er is gebeurd.”

Ruim zeventig tips

Het schilderij van 57 centimeter breed en 25 centimeter hoog uit 1884 maakt sinds 1962 deel uit van de collectie van het Groninger Museum. Voor die tijd was het schilderij echter al in het Noorden. Een Groninger familie kocht het in de jaren dertig voor een onbekend bedrag. Later werd het in eigendom gegeven aan de gemeente Groningen.

Nadat het tv-programma Opsporing Verzocht in april tweemaal aandacht aan de diefstal besteedde, kwamen er ruim zeventig tips bij de politie binnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu