Directeur Longfonds: Simpel mondkapje werkt niet tegen vuurwerksmog

Longfonds directeur Michael Rutgers. Bron: Longfonds

Duizenden longpatiënten in Groningen en Drenthe gaan het nieuwe jaar piepend, hoestend en puffend in door kruitdampen van vuurwerk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor smog die de luchtkwaliteit ernstig zal verslechteren tijdens de jaarwisseling. Het is een groot probleem voor longpatiënten, weet directeur van het Longfonds Michael Rutgers.

Landelijk hebben ongeveer 700.000 mensen met een longziekte moeite met ademhalen door vuurwerk, zegt Rutgers. „Het verschilt hoe erg dat is. Als je longen makkelijk prikkelbaar zijn, kun je er heel veel last van hebben.”

Irritatie lastig te voorkomen

Het risico op een longaanval wordt door de vuurwerkdampen groter. Door een longaanval kan mogelijk longweefsel verloren gaan. Dat komt niet meer terug. „In ziekenhuizen komen na de jaarwisselingen vier keer zoveel longpatiënten.” Zij kunnen zich lastig wapenen tegen vuurwerksmog of moeten extreme maatregelen nemen, zoals hun huis ontvluchten.

Kunnen ze niet gewoon een mondkapje omdoen? „Mondkapjes werken niet goed, tenzij je toevallig heel goede hebt liggen.” Normale kapjes houden alleen grote deeltjes tegen, terwijl de kruitdampen juist heel fijn zijn. „Een simpel masker werkt niet.”

Met een masker van de bouwmarkt red je het niet, beaamt inhalatietoxicoloog bij het RIVM Flemming Cassee. Volgens hem is het erg moeilijk om een inschatting te geven van de luchtverontreiniging. Daarbij speelt de wind een belangrijke rol. „Maar er zullen zeker een paar uren zijn waarin flinke pieken zijn in de luchtverontreiniging.” Dat is niet alleen gevaarlijk voor longpatiënten, maar ook voor mensen met hart- en vaatziekten. „Het vuurwerk zorgt voor veel metalen in de lucht. Lichaamsfuncties verslechteren daardoor.”

Rutgers heeft een aantal tips:

Tip 1: Blijf binnen

„Voor heel veel mensen zou het helpen als ze binnen blijven. Dat is niet leuk tijdens Oud en Nieuw, vooral als je het vuurwerk wilt zien, maar het is wel de beste oplossing.”

Tip 2: Aftapen

„Zorg ervoor dat de ventilatieroosters en eventuele kieren van deuren zijn afgeplakt. Zo voorkom je dat de dampen in huis komen.”

Tip 3: Extra puffen

„Veel mensen nemen extra medicatie. De meesten hebben daar afspraken over met hun arts. Het is ook belangrijk om de onderhoudsmedicatie goed te blijven innemen.”

Tip 4: Ontvlucht de stad

„Mensen die er heel ernstig last van hebben, kunnen de stad uitgaan. In steden is het vaak erger dan op het platteland. Als je toch in de stad wilt blijven, ga dan naar een vuurwerkvrije zone. Je kunt ook naar een vakantiepark gaan. Ik ken iemand die naar een park is gegaan met rieten daken, daar mag geen vuurwerk worden afgestoken.”

Tip 5: Praat erover

„Probeer mensen aan te spreken. Als buurman kun je zeggen dat je er last van hebt en vragen of ze het niet voor je deur willen afsteken. Vaak helpt dat. Vraag ze om voorzichtig te zijn met vuurwerk, niet alleen voor handen en ogen, maar ook voor de longen.”

Tot slot heeft Cassee nog een extra tip die makkelijk over het hoofd wordt gezien:

Tip 6: Geen kaarsen

„Steek geen kaarsen aan en laat de open haard uit. Dat zelfde geldt voor dingen als kaasfondue, het is een optelsom van vele dingen. Vermijd verbrandingsprocessen zoveel mogelijk in huis.”

Nieuws

menu