Directeur scheepswerf in videoboodschap aan personeel: 'Alle 5500 banen bij Meyer Werft staan op de tocht'

In Papenburg zijn ongeveer 14.000 mensen economisch afhankelik van de Meyer Werft. Foto: Michael Wessels

In een videoboodschap heeft directeur Jan Meyer het personeel van de scheepswerf duidelijk gemaakt dat alle 5500 banen bij de Meyer Werft in Papenburg op de tocht staan.

Het gaat om de vaste medewerkers op de werf in Papenburg en Rostock. Maar ook personeel van toeleveranciersbedrijven moeten zich zorgen maken om hun baan, heeft Jan Meyer deze week meegedeeld.

Vakbond IG Metall en OR furieus op videoboodschap

Vakbond IG Metall en de ondernemingsraad (OR) reageren furieus op het bericht. ,,Dit kan ook helemaal niet. Meyer heeft tot 2025 nog opdrachten voor het bouwen van acht cruiseschepen. Met rederijen zijn afspraken gemaakt om de afleveringstermijnen naar een later tijdstip te verschuiven”, zegt vakbondsman Thomas Gelder van IG Metall.

,,Die schepen moeten wel gebouwd worden. Daarvoor heb je personeel nodig. Dus de uitspraak klopt niet, maar leidt wel tot onrust.” Het stoort de vakbond ook dat nog altijd mensen via uitzendbureaus op de werf actief zijn.

Gelder vindt het een opsteker dat onderhandelingen met rederijen om schepen later af te leveren goed verlopen. Maar er zijn nog extra maatregelen nodig om de werf door de crisis te helpen. ,,Wij willen graag dat de arbeidstijdverkorting wordt verlengd tot eind 2021. De regering Merkel heeft daar al extra geld voor uitgetrokken.”

Op dit moment wordt op de werf al 30 uur in plaats van 35 uur gewerkt. Of Meyer nog vijftien maanden doorgaat met het minder werken op de werf is onduidelijk.

Personeel kwalificeren en omscholen

Gelder vindt het verder van belang dat Meyer personeel omschoolt en klaar maakt voor veranderingen die de werf moet doorvoeren. ,,We willen dat mensen waarvan hun baan dreigt te verdwijnen zich laten omscholen op gebied van bijvoorbeeld digitalisering. Kortom, personeel moet gekwalificeerd worden voor bijvoorbeeld ook nieuwe technieken in de cruisebranche. Denk aan het gebruik van waterstof. Voor deze scholingstrajecten is subsidie te krijgen.”

Volgens Gelder kan met deze maatregelen, langdurig arbeidstijdverkorting en omscholing, de werf door de crisis te komen.

Jan Meyer heeft aangegeven er vanuit te gaan dat niet eerder dan in 2022 nieuwe opdrachten voor het bouwen van cruiseschepen kunnen worden binnengehaald. Een aantal weken geleden kondigde deelstaat Nedersaksen nog aan om de werf met 20 miljoen euro te helpen.

14.000 mensen in regio Papenburg verdienen hun brood dankzij de werf

De deelstaat is er alles aan gelegen de werf te ondersteunen. Want alleen al in de regio Papenburg verdienen ongeveer 14.000 mensen hun brood dankzij de werf. In heel Duitsland gaat het om circa 24.000 mensen, volgens de directie van de scheepswerf. Eerder werd al bekend dat Meyer 1,3 miljard - 12 procent van de omzet - wil bezuinigen en dat er jaarlijks geen drie, maar twee cruiseschepen worden gebouwd. Dat betekent een drastische stap, want alles was er bij de werf opgericht om geen drie, maar vier cruiseschepen per jaar te bouwen. Daar was het machinepark op ingesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu