Directeur van CVW stapt op: Het schadeherstel is onderschat

Peter Kruyt. Foto: Archief Duncan Wijting

,,We hebben onderschat hoe complex die operatie is. Juridisch, technisch en emotioneel.’’

Dat is de wrange constatering van algemeen-directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen (CVW) over het schadeherstel in het Groninger bevingsgebied. Hij stapt na bijna vier jaar op. ,,De minister dacht dat we 3000 woningen in een jaar konden versterken. Dat was een enorme vergissing’’, verklaart Kruyt.

Nog dit jaar verlaat hij de organisatie die bevingsschade herstelt en panden bouwkundig versterkt. Kruyt vertrekt zodra Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders de sleutels van de NAM bij het CVW overneemt en die organisatie gaat aansturen.

,,De NAM waar ik goed mee heb samengewerkt, wordt op afstand gezet. Dat gaat op zijn egeltjes, maar het lijkt te gebeuren.’’ Kruyt stelt dat dat hij als pionier in het gebied is gestart. ,,Het CVW heeft een ander type leider nodig. Iemand die op het operationele stuk kan doordouwen.’’

Hij vindt het goed dat Alders en daarmee de overheid het roer volledig overneemt bij schadeherstel en versterking. ,,Dit is het grootste maatschappelijke probleem dat we in Nederland hebben. Het is een onvoorstelbaar dossier dat diep onder je huid gaat zitten.’’

Veel voor de kiezen

Volgens Kruyt heeft Groningen met de gaswinning veel voor de kiezen gekregen. ,,Je denkt weleens: nu zitten we op het hoogtepunt van de emotie, maar dat is niet waar. De bouwkundige versterking en alle overlast die dat voor de gedupeerden met zich meebrengt, is nog maar net begonnen.’’

De afgelopen jaren behandelde het CVW ongeveer 80.000 schadegevallen. Daarvan zijn 5000 nog niet afgehandeld. Ze zijn onderworpen aan contra-expertise of liggen ter beoordeling bij de arbiters. Bij gebrek aan een nieuw schadeprotocol liggen nog steeds 3500 nieuwe schademeldingen onaangeroerd op de plank. Inmiddels zijn 6500 woningen en gebouwen geïnspecteerd voor bouwkundige versterking. Daarvan hebben 1467 eigenaren een versterkingsadvies gekregen. De daadwerkelijke versterking moet nog beginnen.

Kruyt denkt dat de Nationaal Coördinator Groningen het CVW anders aanstuurt. Loppersum, Appingedam, Eemsmond, Slochteren, Ten Boer en Delfzijl krijgen ieder een manager die van rijtjeshuis tot kerk verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in zijn gebied.

De samensmelting van NCG en CVW gaat nauwelijks ten koste van de werkgelegenheid. Bij het CVW (335 fte) worden twee mensen boventallig verklaard. De ondernemingsraad van het CVW buigt zich over de opzet van de beoogde organisatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu