Dit doet de marine om de Eemshaven (en andere havens in Europa) te beschermen

Zo beschermt de marine de Eemshaven (en andere havens)

Witte rook stijgt op van het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Mercuur in de Eemshaven. In de verte komen drie brandweerwagens en een politieauto aangereden. S. Hier oefent de Nederlandse marine samen met andere NAVO-landen in het veilig houden van havens.

De internationale NAVO-oefening Sandy Coast is al twee weken bezig vanuit de Eemshaven. Marineschepen uit onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en België hebben op de Noordzee geoefend in het opruimen van zeemijnen. De oefening gaat deze verder in de haven, tijdens de zogenaamde havenbeschermingsweek.

De Nederlandse marine traint vandaag samen met de Veiligheidsregio Groningen en Groningen Seaports. „Marineschepen komen steeds vaker in burgerhavens en daar is geen marinebrandweer aanwezig. Wij willen daarom leren omgaan met de procedures van de lokale brandweer”, zegt overste Peter Baars heeft de leiding over de oefening in de Eemshaven.

De rest van de week richten de mannen en vrouwen aan boord van de verschillende schepen zich opruimen van explosieven in havens. Hier doen specialistische duikteams van de marine mee.

Nieuws

menu