Dit huis in Groningen wordt massaal begluurd op Funda, maar wie woonde er eigenlijk?

Jacques Jacobs noemde zijn eigen woning 'Het Museum'. Foto: Peggy Kral

Hij noemde zijn huis Het Museum en via Funda krijgt de woning aan de Nassaulaan in Groningen nu de wereld aan digitale bezoekers. Bewoner Jacques Jacobs, die deze winter overleed, had het prachtig gevonden. Wie was deze zelfbenoemde museumdirecteur?

Hij reed geen auto, hij haalde nooit zijn rijbewijs. Jacques Jacobs was een man die alles op de fiets deed, zo’n onverwoestbare zwarte herenfiets. Wandelen was ook een goeie optie en met de trein reisde hij verder het land in. En Duitsland. Hij bezocht graag en vaak Duitse steden.

Toen fietsen niet meer ging, bestelde hij geregeld een taxi. Die bracht hem naar cafés in de binnenstad en naar het Hoofdstation. Elke ochtend om een uur of tien, half elf dronk hij met een vriend koffie in café De Sigaar of in Bistro Bommen Berend. Vergaderen, noemde hij dat.

De gesprekken gingen veelal over Duitse literatuur, componist Richard Wagner, opera’s, klassieke muziek en geschiedenis. Ook de politieke stand van zaken kwam ter sprake.

Anti-Duitse ouders

De belangstelling voor Duitsland was al jong gewekt. Jacques Jacobs (1947) werd geboren in Venlo, als jongste van vier kinderen. Zijn vader werkte voor de oorlog met zijn groothandel in groente en fruit in Duitsland en bewaarde geen goeie herinneringen aan dat land. Zijn moeder evenmin. Zo anti-Duits als zijn ouders waren, zo geïnteresseerd raakte Jacobs in de oosterburen.

Hij ging Duits studeren in Groningen, de stad waar hij de rest van zijn leven zou blijven. Hij werd leraar Duits aan de Verrijn Stuart School, hartje stad en toen die opging in het Noorderpoort College verhuisde hij mee naar de nieuwe school in Vinkhuizen.

Ergens in de jaren tachtig kocht hij een bovenwoning aan de Nassaulaan, die hij inrichtte op z’n negentiende eeuws. Hij vond de snuisterijen op rommelmarkten en in tweedehands winkels in Groningen en Duitsland.

Paard en wagen paste hem

Hij leefde een eeuw te laat, zegt zijn zus Maria. ,,Hij had met een diligence moeten rondrijden, paard en wagen paste hem veel beter dan een auto.’’

Volgens haar was hij een eigenzinnig man, een uniek exemplaar dat vasthield aan zijn principes. Een lopende encyclopedie ook die avonden boeiend kon vertellen over De Toverberg , de roman van Thomas Mann uit 1924, of over componist Richard Wagner.

,,Hij vond zelf ook dat hij een eeuw te laat was geboren. Alles wat een beetje oud was, daar hield hij van. Van de winter en de herfst. Van fijnschilders. Van de geschiedenis van Duitse steden’’, zegt zijn zus. Hij voelde zich thuis in de vervlogen tijden van de romantiek; de moderne tijd vond hij oppervlakkig, kil en zakelijk.

Tal van clubs

Hij ging alleen door het leven, maar wist zich omringd door vrienden en vriendinnen. Ook zat hij in tal van clubjes waarin hij zijn kennis graag deelde. Een leesclub, een operaclub, een muziekclub.

Hij deelde niet alleen zijn kennis, hij liet anderen ook graag zijn huis zien, zijn nieuwste aanwinsten. Zijn uitgebreide verzameling boeken had hij ondergebracht in de Grote en de Kleine Bibliotheek. Ook andere vertrekken in zijn huis gaf hij een naam. Het kamertje waar hij graag koffie dronk met zijn bezoek noemde hij De Centrale Ruimte. De zitkamer heette De Salon.

Zijn taalgebruik was een beetje plechtig. En hij had gevoel voor humor. Op verjaardagen kon hij verzuchten, terwijl hij nog maar net zat, waar het gebak bleef. En toen zijn huishoudster 12,5 jaar bij hem werkte, besloot hij dat groots te vieren, compleet met catering.

Sigarenroker

Jacobs was een verstokt sigarenroker. Zijn hele huis rook ernaar. Hij leed al lange tijd aan een longaandoening, die hem tot zijn ergernis steeds meer beperkte. Elke ochtend wandelde hij eerst een rondje om te kijken hoe de vlag erbij hing. De laatste maanden werd zijn gezondheid steeds slechter en in januari stierf hij op 72-jarige leeftijd. Hij is begraven op de katholieke begraafplaats in de stad.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu