Dit is Erick Oeseburg uit Hoogkerk. Hij bouwt super-de-luxe zwembaden voor de rich and famous op de Britse Maagdeneilanden

Erick Oeseburg verliet de middelbare school zonder diploma. Inmiddels bouwt hij ruim twintig jaar super-de-luxe zwembaden voor de rich and famous op de Britse Maagdeneilanden.

Foto: Erick Oeseburg

Foto: Erick Oeseburg

Toen Erick Oeseburg (58) op het Thorbecke College in Groningen in 1986 voor de tweede keer bleef zitten in havo 4, betekende dat voor de geboren Hoogkerker einde oefening in het onderwijs. Docenten vreesden het ergste voor zijn toekomst zonder diploma. ,,Ze zeiden: Als je van school gaat krijg je nooit een baan”, blikt Oeseburg terug.

Hij kan er zoveel jaren later om lachen. Anno 2020 woont hij in Californië, in het plaatsje Encinitas nabij San Diego. Van daar geeft hij leiding aan zijn bedrijf op de Britse Maagdeneilanden dat in de afgelopen twintig jaar meer dan duizend exclusieve, uniek vormgegeven zwembaden ontwierp en bouwde voor doorgaans zeer vermogende opdrachtgevers.

Ondernemen op een subtropische archipel

Normaal gesproken bezoekt Oeseburg zijn onderneming Poolworks International elke twee tot drie weken. Het bedrijf is gevestigd op Tortola, met 24.000 inwoners en een oppervlakte van 55 vierkante kilometer het grootste eiland van de subtropische archipel.

De rich and famous: Larry Page, Morgan Freeman en Richard Branson

Tot zijn clientèle behoren de rich and famous die rijk zijn vertegenwoordigd op de zonovergoten eilandengroep. Beroemdheden als Google-topman Larry Page, acteur Morgan Freeman en kunstenaar Brice Marden hebben luxe villa’s op eilanden als Virgin Gorda, Nevis, Mustique, St. Kitts, St. Lucia, Barbados en Anguilla.

De kleurrijke Britse topondernemer Richard Branson is al jaren vaste klant van Oeseburg. Hij heeft er een eigen eiland, Necker. Het is delen van het jaar te huur voor 87.500 dollar per dag, maar dan kun je er wel met 34 personen terecht.

Oeseburg kent de topman van het Virgin-imperium al meer dan een kwart eeuw. ,,Branson is een hartstikke aardige en bescheiden gast. Hij probeert het mensen altijd naar de zin te maken. En hij vraagt nooit veel van zijn omgeving.”

Oeseburg: 'We hebben ook gewone klanten hoor'

Het zijn niet alleen celebrities die op de eilandengroep een luxe bestaan leiden. Zo wonen er ook veel advocaten die een goede boterham verdienen aan de brievenbusfirma’s die bedrijven er om belastingtechnische redenen vestigen.

,,We hebben ook gewone klanten hoor”, zegt Oeseburg. ,,Ze moeten wel geld over hebben voor een goed zwembad. Als mensen niet te veel willen betalen voor een zwembad, dan krijgen ze daar later spijt van. Het is bij ons niet zo dat wij even een gat graven, wat beton storten en dat betegelen. Wij bieden echt goede kwaliteit. Er is niet één zwembad hetzelfde.”

Watervalletjes en bubbelbaden

Dat heeft niet alleen te maken met de vaak bijzondere ontwerpen die één geheel moeten vormen met de architectuur van de comfortabele villa’s. Doordat ze veelal worden gebouwd op de nogal steile hellingen van de heuvels zijn de constructies vaak complex.

De zwembaden moeten vrij van lekkages, hygiënisch, geluidsarm en energiezuinig zijn. Ze zijn altijd super-de-luxe, fraai betegeld met vaak bijzondere elementen als watervalletjes, bijzondere terrassen en bubbelbaden.

Oeseburg: ,,Door de ervaring weten we het beste materiaal bij elkaar te sprokkelen. We laten dat uit alle delen van de wereld komen. Het is voor ons natuurlijk mooi dat op de eilanden mensen wonen die dat kunnen betalen.”

Sinds vier jaar heeft hij ook in zijn woonplaats een bedrijf: iPool. Het ontwikkelt systemen waarmee de techniek voor zwembaden en in huis via internet met spraak wordt aangestuurd. Dat gebeurt met behulp van Siri.,, Je zou ons een internet-of-things -bedrijf kunnen noemen. Dat doe ik samen met mensen die in andere delen van de VS en de wereld wonen. Via internet regelen wij de zaken.”

Klassieke auto's, timmerwerk en modewinkels

Oeseburg verdiende na zijn middelbare-schooltijd geld met het herstel van klassieke auto’s, deed timmerwerk in modewinkels en leek even een toekomst tegemoet te gaan als kok. Hij belandde zelfs in de keuken van het destijds gerenommeerde sterrenrestaurant Les quatres saisons in Zuidlaren van chef Jos Boomgaardt. Oeseburg: ,,Op een geven moment dacht ik: ik weet nu wel genoeg van koken.”

Een zeiltocht met zijn vader waarbij het tweetal belandde op het Duitse eiland Helgoland, werd de opmaat tot zijn carrière aan de andere kant van de oceaan. Hij ontmoette er een man die hem aanspoorde naar de Caraïbische eilanden te gaan. Ze vormden volgens hem een lustoord voor zeilliefhebbers zoals Oeseburg. ,,Hij zei: Gewoon heengaan, je vindt wel wat om geld te verdienen.”

Een enkele reis naar de Canarische eilanden

De Groninger boekte een enkele reis naar de Canarische eilanden en kreeg daar een lift op een zeiljacht naar het Caraïbisch gebied. ,,We zeilden naar Guadeloupe. Vandaar ben ik naar Tortola gegaan. Daar deed ik allerlei klusjes, maar veel verdiende ik niet. Ik heb een maand op boterhammen met pindakaas geleefd. Toen ontmoette ik een Nederlander die kapitein was op de boot van een Turkse zakenman. Die vroeg of ik zijn werk wilde overnemen en het jacht terug wilde zeilen naar Zuid-Europa.”

Terug naar Tortola

Na aankomst in Zuid-Frankrijk verliet Oeseburg de boot en reisde terug naar Groningen. Hij besloot daar met een aantal kameraden een bedrijf voor busreclame te beginnen.

Een dag na het tekenen van de oprichtingsakte, het was september 1986, haakte hij af.

,,Het idee gebonden te zijn gaf me een benauwd gevoel”, zegt hij. Hij ging terug naar Tortola.

Oeseburg: ,,Ik had het daar zo geweldig gehad. Het gevoel van vrijheid dat ik daar had gehad, liet me niet los.” Als schipper op verschillende charterjachten deed hij alle bovenwindse eilanden aan. Op Sint Maarten hielp hij vervolgens aan de opzet van een marina & yacht club. Met zijn eerste echtgenote verhuisde hij daarop naar Brazilië. ,,Daar miste ik het zicht op water.” Hij ging opnieuw terug naar Tortola.

De eerste opdracht van Richard Branson

Oeseburg: ,,Ik heb er na enige tijd een bedrijf voor scheepsbetimmering opgezet. Dat liep heel aardig. We werkten met mooie, harde en exotische houtsoorten.

In die tijd – 27 jaar geleden – kreeg ik ook mijn eerste opdracht van Richard Branson. We moesten een tafel voor 29 personen geschikt maken voor 36 mensen. Op een gegeven moment ben ik me bezig gaan houden met zwembaden. Ik heb toen voor een habbekrats mijn bedrijf voor scheepsbetimmering verkocht en heb me toegelegd op de zwembaden.”

Hij benadrukt dat het allemaal niet vanzelf is gegaan. Hij vertelt over het belang van passie. ,,Het is mij na het verlaten van de school gelukt veel te leren, omdat ik het wilde. Het heeft mij veel tijd gekost om alles over zwembaden te weten te komen. Ik heb veel kennis opgedaan op internet, maar ook door in het buitenland rond te kijken. Ik had bijvoorbeeld de brutaliteit om de beste zwembadbouwer van Californië te bellen en te vragen of ik hem kon ontmoeten.”

Orkanen verwoestten zijn bedrijf

Ruim tien jaar geleden had Oeseburg 45 mensen in dienst. Maar hij kende niet alleen voorspoed. In 2017 troffen Irma en Maria – orkanen uit de sterkste categorie – de Maagdeneilanden. Ze verwoestten zijn bedrijf.

,,De opslagplaats werd met de grond gelijk gemaakt. Die was gevuld met pallets vol materiaal. Dat was allemaal onbruikbaar geworden. Er stonden auto’s met net 300 kilometer op de teller. Die waren zo plat als een dubbeltje. Dat is echt een grote tegenslag geweest. We moesten toen helemaal opnieuw beginnen. Eigenlijk zijn we daar nog steeds van aan het herstellen. Ik heb nu twaalf medewerkers.”

'Ik stuur mijn bedrijf aan op afstand'

Oeseburg heeft nog altijd een bescheiden woonruimte bij zijn bedrijf, maar hij woont al tien jaar niet meer op Tortola. ,,In 2010 gingen we op vakantie in Frankrijk. We vonden het er fantastisch. En we bedachten dat onze zoon daar wellicht beter onderwijs zou krijgen. We kwamen aan op 8 juni en twaalf dagen later besloten we er te gaan wonen. We hebben ons huis op Tortola leeggehaald en zijn in Aix-en Provence gaan wonen. Ik had daar een heel goede vliegverbinding. Ik ging ’s ochtends om zes uur het huis uit en was om zes uur ‘s avonds in Tortola.”

Na vier jaar gaf zoon William te kennen zijn resterende tienerjaren graag in de VS door te brengen. Daarop volgde de verhuizing naar Encinitas. ,,Ik stuur mijn bedrijf al tien jaar aan op afstand. Dat ben ik zo gewend. Dat gaat prima. De luchtvaartmaatschappijen hebben een goede klant aan mij.

Aan huis gekluisterd door het coronavirus

Op het moment van het telefonisch contact houdt het coronavirus ook hem aan huis in Encinitas gekluisterd. Oeseburg: ,,Op Tortola hebben drie mensen de ziekte gehad. Ze zijn gelukkig weer beter. Maar alles moest dicht. Mijn bedrijf mag over een paar dagen weer open. Het heeft echter geen zin om er nu naartoe te gaan. Als ik dat doe, moet ik eerst twee weken in quarantaine. En zo veel tijd heb ik daar nooit nodig.”

Heeft zijn ondernemende bestaan hem ook rijk gemaakt?

Oeseburg lacht om de vraag.

,,Ik zei laatst tegen mijn vrouw: ‘Het is toch mooi dat we ons drie besteksets van IKEA kunnen permitteren zodat we niet zo vaak hoeven afwassen.’ We hebben geen dure spullen, maar we leven comfortable . Ik heb tijdens de sluiting van het bedrijf vanwege het coronavirus de werknemers kunnen doorbetalen. Daar ben ik blij om. Ze zijn heel loyaal aan mij.”

De man in het Witte Huis

Oeseburg woont nu zo’n zes jaar in Californië. De huidige woonplaats bevalt goed. ,,Alleen die man in het Witte Huis”, moppert Oeseburg. ,,Als ik hier in de buurt huizen zie met posters met de tekst ‘Trump 2020’ haalt dat het bloed onder mijn nagels vandaan.”

Heeft hij ook een zwembad bij zijn huis? Hij schatert. ,,Ben je gek? Dat is mij te veel gedoe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu