Kim en Arnold maken historisch locatietheater over oorlogsdrama Trimunt. Herdenkingsmonument onderdeel van het decor

Arnold Boekema en Kim Oosterhoff op de plek waar de voorbereidingen voor hun uitverkochte theatervoorstelling 16, over het oorlogsdrama in Trimunt, in volle gang zijn.

Arnold Boekema en Kim Oosterhoff op de plek waar de voorbereidingen voor hun uitverkochte theatervoorstelling 16, over het oorlogsdrama in Trimunt, in volle gang zijn. Foto: Jilmer Postma

Precies twee jaar geleden probeerden Arnold Boekema en Kim Oosterhoff een theaterproductie over het oorlogsdrama in Trimunt van de grond te tillen. Ze kregen het voor elkaar. En hoe.

,,Eigenlijk is alles alleen maar goed verlopen. En het moet heel gek gaan als de komende weken niet ook heel erg mooi worden.’’ Regisseur Kim Oosterhoff (27) en zakelijk leider Arnold Boekema (47), oprichters van stichting PodiuM, blikken vol vertrouwen vooruit op hun eerste voorstelling: 16.

Ze maken historisch locatietheater en het cijfer staat voor het aantal jongens en mannen dat op woensdag 3 mei 1943 in Marum en omgeving werd opgepakt en standrechtelijk geëxecuteerd. Het officiële herdenkingsmonument is onderdeel van het decor van de openluchtvoorstelling.

3600 tickets

Terwijl de regen vrijdagmiddag met bakken naar beneden komt, eten Oosterhoff en Boekema in een open tent mee met een grote groep spelers. Zij repeteren straks voor het eerst in het echte decor, met licht en geluid.

Bijna alle 3600 kaartjes zijn verkocht en de negen voorstellingen, inclusief de try-out, zitten daarmee vol. ,,Onvoorstelbaar. We wisten heel goed dat deze geschiedenis in Marum en omgeving nog steeds een groot verhaal is, maar dat er zo snel zoveel mensen op af zouden komen? Nee.’’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's