Dit is de brief over corona die burgemeester Schuiling alle studenten in Groningen stuurde

De vragen die Schuiling de studenten stelt.

Burgemeester Koen Schuiling stuurde alle 60.000 studenten in Groningen een persoonlijke mail met een klemmende oproep over corona. Aanleiding is het oplopend aantal besmettingen onder studenten. Weten wat hij te zeggen heeft? Lees zijn volledige boodschap hier.

Beste studenten van Groningen,

Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het coronavirus in Groningen. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors toegenomen. Zeker de helft van die besmettingen vindt plaats onder jongeren, onder studenten. Dat moeten we stoppen. Daarom doe ik in deze brief een klemmend beroep op jou.

Uit bron- en contactonderzoek van GGD Groningen weten we dat besmettingen in de stad Groningen vooral plaatsvinden in de privésfeer en in de studentenhuizen. Dus terwijl je geniet van het leven draag je het virus over. Bewust of onbewust komen nog steeds te veel jongeren samen en wordt onvoldoende afstand gehouden: thuis, in het Noorderplantsoen, op het stadsstrand, in de horeca. Dat kan nu echt niet. We zullen daarom de komende tijd strenger gaan controleren.

Het beperken van het aantal besmettingen in Stad en Ommeland is een opdracht voor ons allemaal. Het is dus ook een opdracht voor de jongeren en studenten in Groningen. Mijn vraag aan jou is om na te gaan wat jij nog meer kan doen om het aantal besmettingen te beperken. Waarom ben je toch op die te drukke plekken? Waarom neem je die anderhalve meter afstand niet in acht?

Wat betekent het als het negeren van die paar simpele regels ertoe leidt dat jij of je studievriend(in) zijn of haar stage of co-schappen moet stoppen? En als we weer strengere maatregelen moeten nemen waardoor jij meer studievertraging oploopt en nog minder fysiek onderwijs kunt volgen? Vind je het dat waard?  

Ik doe een klemmend beroep op jou en alle andere studenten in Groningen om strenge lokale maatregelen te voorkomen. Het naleven van de regels zijn we verplicht aan docenten en medestudenten met een kwetsbare gezondheid.

Heb je klachten die kunnen duiden op het virus, maak een afspraak via 0800-1202 en laat je testen. Ben je getest? Blijf dan thuis. En heeft je huisgenoot klachten? Ook dan blijf je thuis en wacht je tot hij of zij de testuitslag heeft.

Met de vertegenwoordigers van de studentenverenigingen, de onderwijsinstellingen, de GGD, de gemeente Groningen en Veiligheidsregio Groningen wijs ik jou en je vrienden op jullie verantwoordelijkheid. Het aantal besmettingen en contacten in Groningen moet echt omlaag. Met elkaar kunnen we dat!

Ik reken op jullie.
Met vriendelijke groet,

Koen Schuiling, burgemeester

Mede namens Jouke de Vries, voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen en Henk Pijlman, voorzitter College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu