Jacquelien is de beste ingenieur van het land, Vindicat-ganzen vinden veilig onderkomen en voor je trouwfeest moet je hier zijn. Dit is het goede nieuws van deze week

Dit is het goede nieuws van deze week.

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou, wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappigste nieuws uit Groningen en Drenthe. Met bijpassende liedjes.

Dit is de beste trouwlocatie van Nederland

De meeste mensen trouwen maar één keer in hun leven. Sommigen doen het twee keer en het zijn de volhouders die drie of vier keer voor het altaar staan. Er zijn ook mensen die helemaal niet trouwen. Doet hier niet ter zake, maar het moest even opgemerkt worden. Maar als je trouwt dan wil je wel dat het een onvergetelijke dag wordt. Daar weten ze bij trouwlocatie De Kruimel in Gasselte alles van. Ze proberen daar tegemoet te komen aan bijna alle wensen van het bruidspaar en hun gasten. Als je in de zomer sneeuw wilt tijdens je huwelijksfeest, dan kan dat.

De goede naam en faam van De Kruimel is niet onopgemerkt gebleven. Op de website Toptrouwlocaties staat De Kruimel sinds juni vorig jaar met het cijfer 9,9 op plek 1 van de 650 aangesloten trouwbedrijven van Nederland. Begin deze week ontving het bedrijf de publieksprijs beste trouwlocatie van het land. Dus wie nog twijfelt: zeg maar ja tegen De Kruimel !

En dit is de beste ingenieur van Nederland

Groningen heeft weer iemand die de beste is. Hoera. Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is woensdag uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar 2023. Prinses Beatrix was getuige van de bekendmaking. Ook niet de minste.

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) prijst Scherpen voor haar veelzijdigheid en inhoudelijke diepgang. Ze wordt omschreven als een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs. Met zo iemand binnen de stadsgrenzen zou het toch mogelijk moeten zijn om de bruggen die door schippers zijn aangevaren, snel te vernieuwen. Maar ja, dat is toch weer een heel ander verhaal .

De enige pinautomaat in Nieuw-Dordrecht is opgeblazen maar er komt een nieuwe

Een paar enorme knallen en het was zondagochtend gedaan met de rust in Nieuw-Dordrecht. Omwonenden dachten dat er een bom viel. Maar nee, onbekenden bliezen met veel geweld de enige pinautomaat van Nieuw-Dordrecht in de muur van dorpshuis De Klink op. Waarschijnlijk met de uitdrukking ‘geld moet rollen’ in gedachten. Daders met de Noorderzon vertrokken, het dorp met de puinhoop en in verwarring achterlatend .

Want kan er in de toekomst in eigen dorp nog wel geld uit de muur getrokken worden? Een terechte vraag. Pinautomaten worden juist door dit soort plofkraken immers een steeds zeldzamer verschijnsel in het straatbeeld. Het bedrijf Geldmaat dat de pinautomaten plaatst, kwam maandag al met het verlossende antwoord. Ja, dat kan. Binnen enkele weken wordt in het dorp een nieuwe automaat geplaatst. Tot die tijd is het behelpen met betalen met de pas, een Tikkie of toch maar naar de automaten in Barger-Oosterveld en Klazienaveen. Zie je nog ‘ns wat van de buurt .

Deze bikers geven de Vindicat-ganzen een veilig onderkomen (1)

Ja, hoor. Het is studentencorps Vindicat in Groningen weer gelukt om negatief in het nieuws te komen. De grapjurken van een Vindicat pand aan de Nieuwe Ebbingestraat hadden bedacht dat het leuk zou zijn om twee ganzen los te laten op de kamers van eerstejaars, zodat de vogels de boel er eens flink zouden onder schijten. Moeten hier verder nog woorden aan vuil gemaakt worden?

Het laat zich raden. De beesten werd niet goed verzorgd, ze zaten met kapot verendek schrikachtig in een hoekje van het pand waar, o drama, ook nog ‘ns een hakenkruis en een Davidster op de muur waren gekalkt. Een ongeluk komt nooit alleen .

Deze bikers geven de Vindicat-ganzen een veilig onderkomen (2)

Uiteraard werd er ingegrepen. De ganzen werden uit het huis gehaald door dierenambulancemedewerkers Bart en Leonie, de studenten van het ‘ganzenhuis’ zijn door Vindicat geschorst. En de ganzen? Die zijn liefdevol opgevangen door Bikers For Animals Groningen.

Bij de stoere motorrijders met een groot hart voor dieren, hebben de vogels een riant nachthok en ze krijgen een zwembadje! Heel wat anders dan angstig weggekropen in een gangetje vanwege die wilde studenten. En ze hebben een naam gekregen: Bart en Leonie, vernoemd naar de medewerkers van de dierenambulance die de ganzen uit het studentenhuis haalden.

René Perdok van Bikers for Animals hoopt dat de dieren eenmaal aangesterkt mooi plekje vinden bij een boerderij of borg. Dat Bart en Leonie nog een lang en gelukkig leven mogen leiden. Zonder studenten .

Deze scholieren stellen een daad tegen de klimaatverandering

Wat is de beste manier om kinderen bewust te maken van zaken als klimaatverandering en verduurzaming? Heel simpel. Druk ze een schep in de hand, zoek een goed stuk grond en laat ze er bomen poten. Precies dat gebeurde woensdag. Negentig scholieren uit Anloo, Grolloo en Gieten pootten vanwege de nationale boomfeestdag de eerste bomen aan de rand van het beekdal van de Drentsche Aa. Eerste, want er volgen straks nog veel meer bomen.

Bomen zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. En als je dat op jonge leeftijd in de praktijk al wordt ingeprent, vergeet je het nooit meer. En dan niet cynisch doen van: boompje groot, plantertje dood. Nee, meer bomen is meer leven. Een boomfeestdag is eigenlijk niet genoeg dus: jongeren klaar, poten maar .

Golfclub Westerwolde kan gasten eindelijk een goed toilet aanbieden

De edele golfsport is allang niet meer voor de elite. Maar om nu te zeggen dat het een volkssport is, gaat ook nog wat te ver. Toch kan het wel ‘ns wat volks overkomen. Neem nu de accommodatie van Golfclub Westerwolde. De Nederlandse Golf Federatie heeft de club vorig jaar al laten weten dat de huisvesting in drie zeecontainers met een provisorisch toilet ondermaats is. Best wel een handicap voor een golfclub.

Aan die barre omstandigheden komt snel een einde. De golfclub heeft het gebouw van strandpaviljoen De Waternimf in Midwolda overgenomen. Het pand wordt gedemonteerd en in Vlagtwedde weer opgebouwd. Een mooi geval van hergebruik. De golfers hebben dan na 25 jaar eindelijk de beschikking over een onderkomen met toiletten, douches en kleedruimtes. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Geen hole in one, maar wel een home in one !

Hollandscheveld hoopt in december weer in het licht te baden

De kerstdagen zijn nog ver weg, maar grote zaken werpen hun schaduw vooruit. In dit geval een donkere schaduw. Het hart van Hollandscheveld dreigt de komende winter namelijk in duisternis gehuld te worden. En dat terwijl iedereen in het dorp rond die tijd juist zo gewend en verknocht is aan de sfeerverlichting die in de donkere dagen wordt opgehangen. De oude sfeerverlichting is echter af en moet vervangen worden. En geen lichtjes in het dorp, terwijl het naburige Hoogeveen in december baadt in letterlijk schitterende sfeerverlichting, dat kan natuurlijk niet.

De nieuwe ornamenten moeten wel bekostigd worden. En daar komt de gemeenschapszin in het dorp om de hoek kijken. De donaties stromen binnen bij Plaatselijk Belang. Vervolgens heeft dezelfde club met de handelsvereniging en Plaatselijk Belang en activiteitencommissie ’t Oekie een inzamelactie opgezet. Meer dan 10.000 euro is in korte tijd al bijeengebracht. Er is nog wel wat meer nodig voor een sfeervolle verlichting, maar er is nog even tijd. Zeker is nu al dat Hollandscheveld tegen het einde van het jaar zal baden in fraai licht. Met een beetje geluk dusdanig zelfs dat ze er in Hoogeveen afgunstig naar kijken .

Evert en Henk uit Hoogezand klussen aan een camper en worden beste kameraden

Evert en Henk uit Hoogezand kenden elkaar niet echt, maar dat veranderde twee jaar terug toen ze samen begonnen te klussen aan de Mercedes 608 uit 1974. Het is een bus met een verhaal. In de jaren zeventig was het een lesauto van een rijschool uit Winschoten.

Veel Groningers haalden in de bus hun vrachtwagenrijbewijs. Via iemand in Stadskanaal belandde de wagen in Moerdijk. Daar haalde Evert de compleet verrotte wagen 15 jaar terug op. En toen begon het klussen, een project dat nooit af leek te komen. Bijna alles kon vervangen worden.

Twee jaar terug stak Henk de helpende hand toe. Ze klussen en lachen zo veel samen dat ze in de buurt al Buurman en Buurman worden genoemd. Anders dan bij die twee onhandige poppen lijkt er wel degelijk iets moois uit de handen van Henk en Evert te komen. Deze zomer gaat Evert met zijn vrouw met de camper op vakantie. Een stukje rijdend erfgoed is het dan. Ajeto !

Heb jij goed nieuws? Laat het ons weten

Wat is jouw goede nieuws? Zie je een tweet of een insta-post met leuk of opmerkelijk nieuws? Laat het weten via redactie@dvhn.nl onder vermelding van goed nieuws en je leest het - met een beetje geluk - niet veel later terug in deze rubriek.