Heel het land zingt Engelbewaarder mee met Marco Schuitmaker uit Roden. Dit is het goede nieuws van deze week

Dit is het goede nieuws van deze week.

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, heet het. Nou, wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle en grappigste nieuws uit Groningen en Drenthe. Met bijpassende liedjes.

Daan (11) zweeft over de Euroborg met dank aan Even Tot Hier

De 11-jarige Daan had zich er zo op verheugd. Voor zijn verjaardag zou hij de wedstrijd FC Groningen – Ajax bijwonen in de Euroborg. Het gedroomde uitje werd een nachtmerrie toen hooligans met rookbommen en een veldbestormer de wedstrijd binnen tien minuten stillegden. Geen lekker potje voetballen kijken maar bijna getraumatiseerd door zwarte rook en relschoppers. Niels van der Laan en Jeroen Woe ruimden een groot deel van hun populaire televisieprogramma Even Tot Hier in voor het nare stadiongedoe en presenteerden een mooie verrassing voor Daan. Hij mocht met zijn hele gezin in een luchtballon over de Euroborg en door de provincie zweven. Zo werd Daan, in tegenstelling tot de FC, toch een hoogvlieger .

Tribune en kantine voor de meest sympathieke voetbalclub van Groningen

Meer voetbal gerelateerd nieuws maar dan anders. Want bij Kids United, de sympathieke voetbalclub in Groningen voor jongeren met een beperking, hoor je nooit iets van trammelant. Houden zo! De club vierde net het 20-jarig bestaan en maakte bekend dat de vereniging op sportpark De Kring de beschikking krijgt over een tribune en een kantine. Een eigen stadionnetje! Een mijlpaal. En nog zoiets: Johnny de Mol en Diggy Dex maakten en zongen voor Kids United een clublied. Op naar de volgende mijlpaal .

Heel het land omarmt Marco uit Roden en zijn hit Engelbewaarder

Een top tien notering in de top 40, een gouden plaat, bijna tien miljoen streams op de muziekplatforms, bijna 3,5 miljoen views op YouTube, optredens op aansprekende festivals. Heel het land zingt Engelbewaarder , het liedje dat Pierre Kartner 50 jaar terug schreef voor zangeres Mieke. In de nieuwe uitvoering heeft het nummer een instant ster gemaakt van Marco Schuitmaker uit Roden. Een week geleden trad hij op in zijn eigen dorp. Voor een uitzinnig publiek. Dat spreekt .

Centrum Winsum wordt door Novaweg verlost van heel veel verkeer

De wegen in het centrum van Winsum worden gedeeld door voetgangers, fietsers, ouderen en kinderen. Bovendien razen er dagelijks 7000 voertuigen over de weg. Gevaarlijk want veel te druk. Tot deze week. Want maandag is de Novaweg geopend. Deze weg langs de noordelijke rand van het dorp verbindt de Onderdendamsterweg en de Provincialeweg N361. De route moet de helft van de verkeersdruk uit het centrum weghalen. Een hele verbetering dus . Als er nu maar geen middenstander gaat klagen over het mislopen van handel.

Hister maakt vliegende start en Roel Reijntjes wordt niet vergeten

Leeft de streektaal nog een beetje? De vraag stellen is hem positief beantwoorden. In Groningen werd afgelopen zaterdag het Grunneger Laidjesfestival gehouden met liefst negen acts in een vol Aa-Theater. De band Hister werd de winnaar en die presenteert dit weekeinde al hun eerste plaat. Zo hard kan het gaan. In Drenthe wordt de streektaal in september geëerd via het Roel Reijntjes Festival, een nieuw evenement vanwege de 100 ste geboortedag van de bekende paradijsvogel en Drentse dichter Roel Reijntjes. Dus de streektaal leeft! Proat of praot mor plat !

Dit eilandje in de Eems is de belangrijkste broedplek in het Waddengebied

Over paradijs en vogels gesproken. In de Eems bij Bierum is vijf jaar terug een eiland aangelegd voor broedvogels. De dieren en de steeds maar uitdijende Eemshaven zaten elkaar meer en meer in de weg. En dus werd er een twee hectare groot eiland opgespoten bij Bierum. Inmiddels blijkt uit onderzoek van Sovon vogelonderzoek Nederland dat het eiland is uitgegroeid tot de belangrijkste broedplek voor noordse sterns en visdiefjes in het Waddengebied. Een goed nest dus !

Treant maakt vakantie Vlaamse nierpatiënten in Drenthe mogelijk

Dertien nierpatiënten uit Vlaanderen vieren vakantie in de provincie Drenthe. Normaal gesproken kunnen deze mensen niet van huis vanwege hun nieraandoening. Dat ze nu toch een weekje weg kunnen is mede te danken aan de dialysekliniek van Treant in Emmen en Beilen. Zoveel vakantievierende patiënten in één keer aan de dialyse, dat is nog niet eerder voorgekomen in deze provincie. Het noodzakelijke met het aangename verenigen, ook dat is Drenthe !

Heb jij goed nieuws? Laat het ons weten

Wat is jouw goede nieuws? Zie je een tweet of een insta-post met leuk of opmerkelijk nieuws? Laat het weten via redactie@dvhn.nl onder vermelding van goed nieuws en je leest het - met een beetje geluk - niet veel later terug in deze rubriek.