Dit is waarom Ban Ki-moon een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen verdient

De Amerikaanse president Barack Obama en de secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN proosten tijdens een VN-vergadering in 2016. FOTO EPA

De Rijksuniversiteit Groningen reikt woensdag een eredoctoraat uit aan Ban Ki-moon, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Wie is ook weer deze Zuid-Koreaanse diplomaat en waarom verdient hij deze eer? Vijf vragen en antwoorden.

Waarom krijgt Ban Ki-moon een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen?

De universiteit wil Ban Ki-moon eren voor zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van vrede en veiligheid en voor de totstandbrenging van het VN-Klimaatakkoord van Parijs. Rector Magnificus Elmer Sterken heeft Ban Ki-moon voorgedragen.

Ban is bovendien benoemd tot voorzitter van de Global Commission on Adaptation , een nieuw mondiaal klimaatadaptatiecentrum met hoofdkwartieren in Groningen en Rotterdam. De Groningse vestiging wordt woensdag geopend.

Ban Ki-moon werd in 1944 geboren in Korea, net voor de Tweede Wereldoorlog ten einde was en het land in tweeën zou worden gesplitst. Hij studeerde internationale betrekkingen in het Zuid-Koreaanse Seoul en bestuurskunde aan Harvard University. Hij was minister van buitenlandse zaken en handel toen hij werd verkozen tot achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Als topman van de VN zette hij zich tussen 2007 en 2016 in voor de wereldwijde aanpak van de opwarming van de aarde. Ook vroeg hij succesvol aandacht voor de armste en kwetsbaarste mensen ter wereld en voor vrouwenrechten.

Zo’n eredoctoraat, wat is dat eigenlijk?

Het doctoraat is de hoogste universitaire graad. Om ‘m te behalen moet een wetenschapper promoveren, oftewel onderzoek doen en daar een proefschrift over schrijven. Doorgaans duurt zo’n promotietraject een jaar of vier tot zes. Na succesvolle verdediging van een proefschrift ontvangt de wetenschapper de titel doctor (dr.).

Eredoctoraten worden door universiteiten uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap, de politiek of de samenleving. De ontvanger hoeft hiervoor geen extra werk te verrichten.

De Rijksuniversiteit Groningen verleende eerder eredoctoraten aan onder andere arts Maria H. J. P. Thomassen, koningin Wilhelmina, astronoom Annie J. Cannon en jurist Marie Sophia Bouman-van den Berg. [Hier de complete lijst.]

Ah, dat is dus een hele eer voor Ban?

Zeker, maar het is net zo goed een eer voor de universiteit. Ban is een prominent figuur die wereldwijd veel heeft betekend. Hij is populair bij universiteiten, hij ontving eerder minstens 27 andere eredoctoraten, onder meer van zijn eigen universiteit in Seoul, van Columbia, Cambridge en de KU Leuven.

Aan de uitreiking van woensdag ging ‘een lang diplomatiek proces’ vooraf, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. „De eerste contacten zijn al een aantal jaar geleden gelegd. We zijn blij en trots dat Ban ons eredoctoraat in ontvangst neemt. Heel trots zelfs.”

Zevenentwintig? Dat zal een record zijn?

Geenszins. Het gebeurt geregeld dat personen vele eredoctoraten binnenslepen. De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross, een pionier op het gebied van stervensbegeleiding, ontving er negentien. Nelson Mandela kreeg er meer dan vijftig. Dalai lama Tenzin Gyatso werd meer dan zestig keer met een eredoctoraat beloond. De Japanse schrijver en filosoof Daisaku Ikeda heeft er meer dan driehonderd.

Is Ban vanaf woensdag in dienst van de RUG en verdient hij er geld mee?

Ban is door het eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden, legt woordvoerder Deekens uit. De kans dat hij daadwerkelijk vaker in Groningen opduikt is niet zo groot, maar hij is altijd welkom om een college of lezing te geven. „Onze deuren staan voor hem open.” Officieel in dienst is Ban niet en zijn eredoctoraat levert hem geen geld op.

Nieuws

menu