Dit is waarom een natuurlijke infectie met corona je 5 tot 7 keer beter beschermt tegen de deltavariant van corona dan volledige vaccinatie met Pfizer

Corona krijgen beschermt beter tegen de deltavariant van het virus dan een volledige vaccinatie met Pfizer. UMCG-immunoloog Debbie van Baarle legt het uit.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Ivan Diaz|Unsplash

Dat blijkt uit het onderzoek waarvoor de medische dossiers van een half miljoen Israëlische burgers werden geanalyseerd. Vaccinatie vermindert het risico op een infectie met het coronavirus heel erg. De natuurlijke immuniteit van een eerdere infectie beschermt echter nóg veel beter; vijf tot zeven keer.

De mensen die het beste beschermd waren tegen het virus, hadden een natuurlijke infectie doorgemaakt én lieten zich daarna nog vaccineren. Dat zit zo: ,,Bij een natuurlijke infectie krijg je het hele virus binnen. Je lichaam reageert dan op meer eiwitten van het virus en niet alleen op het s-eiwit [het spike-eiwit aan de buitenkant van het virus, red.] dat via het vaccin binnenkomt”, legt immunoloog van het UMCG Debbie van Baarle uit.

Veiliger

Wat we niet moeten vergeten, is dat het risico dat je heel erg ziek wordt door corona veel groter is bij een infectie zonder de bescherming van een vaccinatie. ,,Het is veel veiliger om immuniteit op te bouwen via een vaccin”, benadrukt Van Baarle.

Doorbraakinfecties

Hoe zit het met de virusvarianten? Het onderzoek bestudeerde de deltavariant, hoe zit het in de toekomst met andere varianten? We weten dat natuurlijke besmetting zorgt voor een bredere bescherming. Daardoor ben je vermoedelijk ook minder vatbaar voor andere varianten, denkt van Baarle. Je lichaam leert de stabiele onderdelen van het coronavirus herkennen, waardoor het infecties met varianten in de toekomst sneller kan opsporen.

En als je het omgekeerd doormaakt; dat je al gevaccineerd bent en daarna nog corona krijgt? ,,Dat noemen we doorbraakinfecties, maar de daaruit voortkomende immuniteit was geen onderdeel van deze studie”, vertelt Van Baarle. ,,Ik verwacht dat het werkt als een extra boost. Daarnaast geldt in principe dat je een robuustere en bredere afweer opbouwt als je corona hebt doorgemaakt - of dat nou voor of na een vaccinatie is.”

Long covid?

Als laatste de vraag wat de relatie is tussen deze doorbraakinfecties en long covid , de langdurige variant van het virus. Van Baarle: ,,Of na een doorbraakinfectie de kans op long covid groter is, dat zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen. Persoonlijk verwacht ik het niet. Wat long covid veroorzaakt, is dat een sluimerend virus of een overreactie van het lichaam zorgt voor een tweede fase na de eerste acute fase. Na een vaccinatie (of natuurlijke infectie) ben je beter beschermd en kan jouw lichaam het virus beter bestrijden, waardoor die tweede fase waarschijnlijk niet optreedt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu