Dit kalfje is vernoemd naar FC Groningen-goudhaantje Remco Balk: 'Andreas Granqvist, Juninho Bacuna en Semir Memisevic lopen hier ook rond'

Beeldbewerking: DVHN

Veehouder Tjaard Stoel (33) uit Groningen was er zondag snel uit. Hoe zijn pasgeboren kalfje moest heten? Remco Balk natuurlijk, na diens winnende goal tegen Ajax (1-0).

Ha Tjaard, dubbel gefeliciteerd!

,,Dankjewel. Ik hoefde na die zege niet lang na te denken over de naam. Ik vind het machtig mooi voor Remco Balk. Die jongen komt gewoon uit Zuidhorn en schiet ons naar een overwinning tegen Ajax. Da’s toch fantastisch?”

Balk is niet de eerste, want ik begreep dat van de huidige selectie ook Arjen Robben al onderdeel van de veestapel is?

,,Jazeker. Sergio Padt trouwens ook. Die is inmiddels zelfs al aan de melk, want zij is van 2017. Robben is pas een maandje of twee oud.”

Wanneer is deze traditie begonnen?

,,In 2006 met Erik Nevland. Hij was de eerste die een koe naar zich vernoemd kreeg. Ze is 12 jaar geworden en vorig jaar weggegaan. Weet je wat het is? We hebben 110 melkkoeien. Als ze allemaal dezelfde naam hebben, is het ook zo saai.”

Wat moet je doen om vernoemd te worden?

,,Niet per se heel veel. Het is vooral een gevoelskwestie. Toen ik vorig seizoen bij de uitwedstrijd tegen FC Emmen in het uitvak stond, werd ik gebeld dat er weer een kalfje was geboren in het weiland. Die heb ik dus naar Ajdin Hrustic vernoemd, want die scoorde toen op schitterende wijze de winnende.''

,,Van de aanvallers heb ik Tim Matavz nog steeds. En even denken: Andreas Granqvist, Juninho Bacuna en Semir Memisevic lopen hier ook rond. Ja, het zijn er alles bij elkaar toch wel heel wat. Suárez is er niet meer. Die ging op een of andere manier heel snel weg - bij FC Groningen en uit mijn stal.”

Heb je ook weleens zoveel gemopperd op een speler dat je dacht: ik vernoem een lui kalfje naar hem?

,,Ha, nee. En als Padt bijvoorbeeld naar FC Emmen was gegaan, had-ie ook echt niet weggehoeven, hoor. Ik vind het nu vooral heel mooi dat we hartstikke veel jongens uit de eigen regio in onze selectie hebben. Remco Balk uit Zuidhorn, Romano Postema uit Groningen, Daniel van Kaam uit Appingedam, Kian Slor uit Sappemeer. Dat is prachtig om te zien.”

Kunnen die andere jongens binnenkort ook een vernoeming verwachten?

,,Als Postema binnenkort scoort, krijgt hij ook een kalfje. Beloofd.”

Nieuws

Meest gelezen

menu