Dit kiest Groningen voor de provinciale staten. Volg de uitslag van de verkiezingen en zie hoe in jouw gemeente is gestemd

Verkiezingsavond in het provinciehuis Groningen. Melissa van Hoorn van GroenLinks (midden) kijkt naar uitslag uit Oldambt.

Verkiezingsavond in het provinciehuis Groningen. Melissa van Hoorn van GroenLinks (midden) kijkt naar uitslag uit Oldambt. Foto: Corné Sparidaens

De stembureau’s zijn gesloten. De stemmen worden geteld. De eerste uitslag kwam uit Oldambt. Daar werd BBB ruim de grootste met 32,5 procent van de stemmen. Volg hier de uitslag en kijk hoe er in Groningen wordt gestemd.

Dit stemmen mensen in jouw gemeente

Rond 22.00 uur zijn de eerste uitslagen in gemeenten binnengekomen. De wedstrijd voor ‘snelste’ gemeente werd wederom gewonnen door Schiermonnikoog. Door de hoge opkomst lukt het enkele gemeenten niet om in de verkiezingsnacht met een uitslag te komen. Het tellen gaat daar donderdagochtend verder. Op de kaart hieronder zie je de uitslagen zodra ze bekend zijn.

Zetelverdeling Provinciale Staten en Eerste Kamer

Na middernacht komen de eerste ‘voorlopige prognoses’ van de zetelverdeling in de twaalf Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Deze prognoses zijn nauwkeuriger dan de exitpolls. Ze zijn immers gebaseerd op daadwerkelijke uitslagen.

De uitslagen worden na de verkiezingsavond en -nacht aangescherpt, maar definitief zijn ze pas op 24 maart. Dan heeft de Kiesraad ze bevestigd. De Eerste Kamer wordt nog later bekend. De twaalf Provinciale Staten kiezen deze pas op 30 mei.

Voor de fijnproevers hieronder de landelijke uitslag op de kaart en de prognose van de zetelverdeling.