Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht maandag 16 augustus

Dit heb je vandaag gemist.

Verplicht vaccineren? Helemaal niet gek vindt deze medisch ethicus: ‘vergelijk het met de autogordel.’ Zorgen bij inwoners van Vierverlaten, ten westen van Groningen: is de stank van een dakdekker in de buurt gevaarlijk? Verder: nieuws over elektrische auto’s en brandgevaar, sport en zelfs een beetje shownieuws. Annemiek Koekoek, bekend van Boer zoekt Vrouw, is snel weer op tv.

Mariska’s VW ID.3 vatte zomaar vlam en brandde geheel uit

Mariska van Nijen (38) is nog maar net bekomen van de schrik dat haar elektrische auto zomaar in de brand vloog en nu moet ze de keuze maken voor een nieuwe: wel of geen elektrische auto meer? ,,Ik weet het nog niet. Oprecht, ik weet het niet.’’

Op vakantie zonder vaccinatie? Steeds lastiger

Vaccinatie en vakantie, het scheelt maar een paar letters. En steeds meer wijst erop dat het ook echt synoniemen voor elkaar worden. Want reizen zonder vaccinatie wordt steeds lastiger .

Sinds enkele weken mogen toeristen weer naar Phuket, Koh Tao en Koh Samui in Thailand. Maar alleen als ze gevaccineerd zijn. Canada opende deze week de grens weer voor Amerikaanse bezoekers, ook daar alleen als ze geprikt zijn. En zo volgen steeds meer landen. ‘Je krijgt scheiding tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.’

Stinkt het alleen of maakt het ook ziek?

Zorgen bij inwoners van Vierverlaten, ten westen van Groningen. Al jaren hebben ze last van stank het bedrijf Icopal dat in bitumen dakbedekking doet. Maar nu rijst de vraag: is dit ook ziekmakend ? Bij het verhitten van bitumen komt de giftige stof benzeen vrij die kankerverwekkend is. SP, PvdA en GroenLinks willen actie.

Evert ten Napel kán het niet laten

Eens denken. Hoe zou hij dit zelf aankondigen? Iets in de trant van: ‘Die dekselse Evert ten Napel, hij kán het niet laten!’ De sportcommentator zei pas dat ze hem nog maar voor één klus hoeven te bellen. En toch duikt vandaag het nieuws op dat de man uit Klazienaveen weer commentaar gaat geven.

Annemiek: van boerenerf naar tropisch eiland

Ze werd bekend door Boer zoekt Vrouw. Nu is Annemiek Koekoek uit Tynaarlo weer op televisie. Ze is een van de deelnemers van Expeditie Robinson dat vanaf 29 augustus te zien is. De programmamakers lichten nog maar een tipje van de sluier op over de deelnemers. Maar we geloven niet dat we ernaast zitten. Wat denk jij?

De zoete wraak van Strand Larsen: een omhaal van jewelste

Strand Larsen was de afgelopen weken niet te genieten bij FC Groningen. Het ging voor geen meter bij de voorbereiding en in de eerste wedstrijd van het seizoen zat hij op de bank. Maar dit weekend ging alles anders. Hij nam de ultieme wraak door tegen sc Cambuur te scoren. Met een omhaal.

In Radio Milko blikt clubwatcher William Pomp terug. Hij weet overigens ook te vertellen dat er een paar FC Groningen-talenten in de etalage staan die nog deze zomer verhuurd mogen worden.

Miguel Araujo op de grasmaaier?

De Peruviaanse sterspeler en grootverdiener van FC Emmen, Miguel Araujo, keerde deze week terug in Drenthe. De verdediger vroeg aan de club of ze een grasmaaier voor hem konden regelen, omdat het hoge gras in zijn tuintje moest worden gemaaid. Blijft Araujo dan toch? Wellicht, maar voorzitter Ronald Lubbers van Emmen ziet hem liever gaan.

Clubwatcher Jonathan Ploeg bespreekt in deze knisperverse aflevering van Radio Meerdijk wat er speelt en blikt terug op de wedstrijd tegen Eindhoven.

Verplicht vaccineren? ‘Vergelijk het met discussie over autogordels’

Het grootste probleem is niet dat 1,8 miljoen Nederlanders zich niet wíllen laten vaccineren, maar dat het grootste deel daarvan gewoon nog niet goed op de hoogte is. Dat gezegd hebbende, vindt medisch-ethicus Marian Verkerk van het UMC Groningen een prikplicht of een milde drang tot vaccinatie zeker verdedigbaar .

Deltavariant versus volle voetbalstadions

We hoopten zo dat vaccins bescherming zouden bieden. Dat blijkt in de praktijk maar ten dele het geval. De deltavariant slaat gaten in de werking van de vaccins. Is het dan wel verstandig om als gevaccineerde naar een festival of voetbalstadion te gaan?

De groene schildwants lijkt heel lief, maar stinkt enorm

Grote kans dat je hem al hebt gezien. De groene schildwants rukt op in Nederland. En als je het diertje aanraakt produceert het een flinke geur. Wat moeten we met dit beestje? Ecoloog Jan Doevedans neemt ons bij de hand.

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

De zesdeslige podcastserie Na Sluitingstijd, over de bijzondere horecamagnaat Sjoerd Kooistra uit Groningen, is een hit. De podcast is al meer dan 180.000 keer gedownload en prijkt in de toplijsten van Apple en Spotify. Luister de hele serie hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu