Nieuw Julianaplein in Groningen bijna klaar. Deze wegen zijn deze week afgesloten en zo moet je omrijden

Als je de komende tijd Groningen in of uit moet met de auto ben je de sjaak. Het Julianaplein gaat op de schop. En dat betekent vanaf deze vrijdagavond tot en met 9 mei omleidingen, opstoppingen en ongetwijfeld frustraties bij de automobilist. Dagelijks komen er 400.000 auto’s over het Julianaplein. Dat moet de komende maanden met 20% afnemen, zeggen de betrokken instanties. ‘Anders loopt de boel gegarandeerd vast’. Verslaggever Colin Mooijman legt uit wat ons de komende maanden te wachten

Groningen krijgt een nieuw Julianaplein. Dit betekent drie maanden lang (tussen 11 februari en 9 mei) verkeershinder zoals we dat nog nooit hebben gezien. In dit artikel hebben vind je alle nuttige en actuele informatie over ‘Operatie Julianaplein’.

Welke routes zijn vandaag afgesloten?

De werkzaamheden gaan in 6 fases. In iedere fase zijn een aantal richtingen op en rond het Julianaplein (bijvoorbeeld op de A28) afgesloten. Momenteel is fase 5 aan de gang. Deze wegen, richtingen en afslagen zijn dicht:

  • Drachten naar Hoogezand

  • Hoogezand naar Drachten

  • Assen naar Hoogezand

  • Hoogezand naar Assen

  • Afrit 37 Groningen-Helpman (Hereweg)

De volgende wegen en richtingen zijn wel open:

  • Assen naar Drachten en omgekeerd (via het tijdelijke Julianaplein)
  • Assen naar het centrum van Groningen en andersom (via de Brailleweg)

 

Hoe moet ik omrijden?

  • Kom je uit de richting van Drachten en moet je naar Hoogezand, of omgekeerd? De omleiding gaat over de noordelijke ringweg van Groningen
  • Verkeer tussen Assen en Hoogezand rijdt om via de N33 en de A7

Kijk op deze kaart voor een overzicht van alle omleidingswegen.

 

De werkzaamhedenkaart (altijd actueel)

Wil je meer details over welke wegen afgesloten zijn. Of waar op het moment heel druk is op de weg? Groningen bereikbaar heeft een actuele verkeershinderkaart die altijd actueel is. Check ‘m hieronder.

Persoonlijk routeadvies? Stuur een appje

Routedienst Ask&GO geeft tijdens Operatie Julianaplein persoonlijk routeadvies via een WhatsApp-service. Via het nummer 085 065 9091 kun je jouw routevraag stellen. Naast een route voor de auto, kijken ze ook naar de beste OV-verbinding of de dichtstbijzijnde P+R of hub. PS: hier klikken om rechtstreeks een berichtje te sturen (werk alleen op mobiel).

Oproep: laat de auto zo veel mogelijk staan

Hoewel de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd worden, ontstaat naar verwachting nog steeds de grootste verkeershinder ooit in en rond Groningen. Om het verkeer door te laten stromen moeten er volgens de berekeningen van Groningen Bereikbaar elke dag 80.000 minder auto’s in en rond Groningen rijden. Lukt dit niet, dan loopt de boel gegarandeerd vast.

Moet je op weg naar werk altijd over de zuidelijke ring? Dan is het advies om thuis te werken. Of pak het OV (of de fiets). En als je echt met de auto moet en jouw bestemming is in of rond de stad, dan kun je reizen via een P+R (of buiten de spits).

Achtergrond: waar werken ze nou precies aan?

Groningen krijgt dus een gloednieuw Julianaplein zonder verkeerslichten. Klik hier om de impressies te bekijken. Het hele knooppunt gaat daarvoor op de schop. Om te zorgen dat er toch van en naar Groningen gereden kan worden tijdens die verbouwing, legt de aannemer nu eerst een tijdelijke kruising aan ten zuiden van het Julianaplein.

Tussen 11 februari en 9 mei, zijn daarom verschillende wegen en afslagen dicht. Na deze 13 weken kan het verkeer via het tijdelijke Julianaplein doorrijden langs de werkzaamheden. Dat nieuwe Julianaplein moet vervolgens in 2024 klaar zijn. De werkzaamheden rond de wegen gaan dus nog een hele tijd door.

Nieuws

menu