Alkmaar kiest voor 'gewoon' azc: opnieuw geen verlichting voor Ter Apel

Burgemeester Jaap Velema: 'Hoogste tijd voor Spreidingswet'.

Burgemeester Jaap Velema: 'Hoogste tijd voor Spreidingswet'. Foto: Archief Huisman Media

De vestiging van een aanmeldcentrum in Alkmaar, dat de druk op Ter Apel had moeten verlichten, is van de baan. Tot teleurstelling van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.

,,Dit maakt nog maar eens het belang van de nieuwe Spreidingswet duidelijk’’, reageert hij.

Belastingkantoor

De gemeente Alkmaar leek eerder dit jaar akkoord te gaan met een aanmeldcentrum in een leegstaand voormalig belastingkantoor. Nieuwe, pas gearriveerde asielzoekers zouden daar worden geherbergd.

Het nieuws werd met blijdschap ontvangen door de gemeentebestuurders van Westerwolde. Ter Apel heeft nu immers het enige aanmeldcentrum van Nederland: alle nieuwe asielzoekers melden zich daar. De politici roepen al lang om een of meer extra aanmeldcentra elders in het land, om zo de druk op Ter Apel te verminderen.

Onvrede over asielbeleid

In maart kwam het dagelijks gemeentebestuur van Alkmaar echter ten val. Een van de coalitiepartijen trok de stekker eruit uit onvrede over het asielbeleid. Een definitief besluit over een aanmeldcentrum liet daarom op zich wachten.

In de afgelopen maanden werd een nieuwe coalitie gevormd in Alkmaar, bestaande uit drie lokale partijen en drie landelijke partijen (D66, VVD en CDA). Woensdagavond werd het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd.

En die nieuwe coalitie kiest voor een ‘gewoon’ azc in het belastingkantoor, voor maximaal 450 vluchtelingen. Volgens fractievoorzitter Simone Meijnen van D66 gaf het asielopvang-verzoek van de rijksoverheid Alkmaar de mogelijkheid om een van beide vormen van opvang te kiezen.

Gewaarborgd

Meijnen zegt dat mede voor een gewoon azc is gekozen, omdat zo een goede opvang het beste gewaarborgd kan worden. Bij een aanmeldcentrum zou dat minder het geval zijn. Ze wijst daarbij op mogelijke capaciteitsproblemen bij het medisch screenen van pas gearriveerde asielzoekers. Angst voor overlast heeft volgens haar geen rol gespeeld. ,,Zeker niet bij mijn partij.’’ Ze benadrukt dat Alkmaar met het azc wel haar bijdrage levert aan de asielopvang.

Burgemeester Velema vindt het jammer dat er nu nog altijd geen zicht is op een tweede aanmeldcentrum. Hij wijst erop dat in het regeerakkoord staat dat er meer aanmeldcentra komen, maar dat kennelijk geen enkele andere gemeente zo’n voorziening wil. ,,Dit toont, nogmaals, aan dat de Spreidingswet er moet komen.’’

Meer gelijke verdeling

Die geeft staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asielzaken) mogelijkheden om de asielopvang meer gelijk over het hele land te verdelen, door af te dwingen dat andere gemeenten wél een deel van die opvang op zich nemen. Aan die wet wordt momenteel in Den Haag gewerkt.

De wet zou het ook mogelijk moeten maken dat er meer zogenoemde Proces Beschikbaarheids Locaties (PBL’s) komen. Daarin worden kansarme asielzoekers onder een sober regime opgevangen. De kans op door die groep veroorzaakte overlast moet zo afnemen. Tot nu toe stonden andere gemeenten ook voor die voorziening niet in de rij. Daarom komt in het asielcentrum van Ter Apel zelf nu maar zo’n PBL. In dat dorp speelt die overlast.