Dit vinden DvhN-lezers het mooiste lied van Ede Staal

De Groninger zanger Ede Staal in september 1985 in Nieuw-Beerta. Foto: Archief DvhN

De muziek van Ede Staal komt op Spotify. Als het aan lezers van Dagblad van het Noorden ligt, wordt de Ede-classic 't Het nog nooit zo donker west het populairst op de Ede Staal-playlist.

Toevallig is dat lied het enige nummer van de Groninger Brel dat nu al te vinden is op de muziekdienst.

Zoon Jasper Staal maakte maandag in het televisieprogramma De Wereld Draait door bekend dat de muziek van zijn vader (1941-1986) inderdaad beschikbaar komt op Spotify.

,,Leuk dat hij mijn naam noemt"

Hij memoreerde aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk dat stadjer Merijn Goris met een bericht op Twitter de hele beweging 'Staal op Spotify' in gang heeft gezet. ,,Het was erg leuk dat hij mijn naam nog even noemde", reageert Goris. ,,Als ik er niet over getwitterd had, was dit alleemaal niet gebeurd."

De muziek van Staal betekent voor veel mensen erg veel, ontdekte Goris de afgelopen dagen, zoveel reacties hoorde hij. Zijn eigen favoriet is het lied Mien Hoge Laand. ,,Dat herken ik heel goed. Het nummer raakt me."

Het complete repertoire

Goris is niet de enige die geraakt wordt door Staals muziek. Op de vraag welke liedjes van Ede Staal in ieder geval gestreamd moeten worden, is massaal gereageerd. Hoewel de liefhebbers een uitgesproken voorkeur uitspreken voor ' t Het nog nooit zo donker west , zegt bijna iedereen van het complete repertoire van Ede Staal te houden.

 

,,Het is heerlijk om even weg te dromen op alle liedjes van Ede Staal", reageert Joke Kuiper-Bekkering . ,,De mooiste is 't Het nog nooit zo donker west. Mijn moeder heeft ons altijd met die woorden getroost."

Sandra Van Leijen  zag het item in De Wereld Draait Door gisteravond. ,,Marcel Hensema met 'Zalstoe altied bie mie blievn '...prachtig." Helemaal mooi vindt ze het dat Hensema nog even een vuist maakte voor de aardbevingsgedupeerden in Groningen.

,,Mijn vader zei altijd als ik er even door heen zat:  Het is nog nooit zo donker west of het wórdt wel weer licht", reageert  Tanja de Lannoy .

,,Recht uit het hart"

Marga Lemmen  vindt alle nummers van edde mooi. ,,Het ,komt recht uit het hart, vandaar." Massie Oosterbaan-Bovekerk  adviseert haar zoon Joey  dat hij zijn vader nu toch maar een inlogcode op Spotify moet geven.

Kora de Vries heeft nog Engels van Ede Staal gehad op de Mavo in Woldendorp. Zij kiest voor Life is more than a song . ,,Wat kon die man zingen", oordeelt Alie Kalsbeek Korst .

,,Anno en ik zijn een keer naar zijn voorstelling geweest in Winschoten. Dat heeft heel veel indruk op ons gemaakt", vertelt  Renske Kuipers .

,,Heel Nederland gaat hiervan genieten"

Hilde van der Heijden-Sijens keuze valt op Credo mien bestoan. ,,Mijn mams vond het zo mooi, we hebben het op haar begrafenis gebruikt.

,,Eindelijk. Heel Nederland gaat van deze liedjes genieten." Dat zegt de Brabantse Ineke van Rooij . Toch is niet iedereen het maar haar eens. ,,Ik luister het liefst helemaal niet naar Ede Staal", stelt Mijke Schaap . Dat soort mensen zijn er ook.

 

 

Nieuws

menu