Rutte: vier Sinterklaas over meerdere dagen, theaters en musea weer open

Rutte en De Jonge tijdens een persconferentie. Foto: ANP

Er kan weer iets meer, maar de coronaregels blijven streng. Dat zei premier Rutte dinsdagavond. Minister Hugo de Jonge verwacht dat de eerste inentingen met een vaccin in de eerste maanden van 2021 kunnen plaats vinden.

,,De cijfers zijn nog te hoog maar de trend is dalend. Dat is positief", stelde Rutte.

,,De cijfers laten zien dat de maatregelen werken, ons gedrag werkt. Het reproductiegetal zit duidelijk onder de een. Al met al houdt het overgrote deel van Nederland zich aan de regels. Dat is een compliment aan ons allen."

Tandje bijzetten

Rutte hoopt dat de positieve ontwikkeling een extra motivatie is de maatregelen vol te houden en zo mogelijk nog een tandje bij te zetten. ,,Er is ruimte voor verbetering in winkels, thuis werken en het gedrag thuis. Want wat is het lastig achter de voordeur slechts een paar vrienden te ontvangen en anderhalve meter afstand te houden. Wat is het lastig thuis te blijven bij klachten. Toch willen we het virus er onder krijgen."

Rutte meent dat er licht aan het eind van de tunnel gloort. ,,We moeten de tanden op elkaar zetten, volhouden dus." Als de cijfers met het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdagavond dat dit op 8 december zal worden bekeken.

Sinterklaasviering in kleine kring

Rutte meldde tijdens de persconferentie dat het sinterklaasfeest dit jaar wel gevierd kan worden, maar niet op de manier zoals Nederland dat gewend is. ,,Ik wil aan iedereen de oproep doen om de jaarlijkse familiebijeenkomst dit maal over een paar dagen te verdelen als de groep te groot wordt.”

Maatregelen niet te snel loslaten

Over de Kerst wilde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geen coulance in het vooruitzicht stellen.  ,,We snakken allemaal naar meer samen uit en minder thuis. Maar we hebben rond de zomer geleerd dat je maatregelen ook te snel kunt loslaten. Dan grijpt het virus weer een kans. We moeten dus behoedzaam zijn.’’

Pas als het aantal besmettingen per dag lager is dan 3600 en er minder dan 10 ic-opnames per etmaal zijn, zijn er 'mogelijkheden’  om half december maatregelen af te bouwen.

De Jonge verwacht dat Nederland in de ‘tweede helft’ van januari pas in de laagste risiscograad terecht zal komen, die van waakzaam, waardoor er meer maatregelen zouden kunnen worden afgeschaald. Wanneer bijvoorbeeld de horeca weer open kan, of er gesport kan worden, hielden Rutte en De Jonge in het midden.

De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft wel voorlopig van kracht.

Dit zijn de maatregelen:

 • Thuis mag je weer 3 gasten buiten je huishouden ontvangen (in plaats van 2)
 • Buiten mag je weer met vier personen in plaats van twee
 • Buurthuizen, zwembaden en theaters en bioscopen gaan weer open met maximaal dertig personen per ruimte
 • Musea, pretparken, dierentuinen kunnen open met alle geldende restricties en verplicht reserveren
 • Sinterklaas vieren met maximaal drie personen
 • De horeca blijft dicht
 • Geen evenementen
 • Amateursportwedstrijden   voor volwassenen én kinderen zijn nog verboden. Trainingen mogen wel, maar maximaal met 4 personen en alleen op 1,5 meter. Thuis douchen.
 • Sporten boven de 18 met maximaal vier personen
 • Alcoholverbod na acht uur 's avonds
 • Reis alleen naar het buitenland als het strikt noodzakelijk is
 • Werk thuis
 • Per 1 december mondkapjesplicht in openbare publieke binnenruimtes zoals in winkels en supermarkten
 • Geen koopavonden meer, behalve voor supermarkten

Nieuws

Meest gelezen

menu