Dochter van vermoorde Gonda Drent uit Hoogezand: 'Foto van Peter R. de Vries stond bij ons thuis in de kamer'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die op 15 juli bezweek na een aanslag, heeft zich jarenlang tot het uiterste ingezet om de vader van Chanan Drent veroordeeld te krijgen voor de moord op haar moeder Gonda. Met succes.

Gonda en Chanan.

Gonda en Chanan. Eigen foto familie Drent

Hoe jong ze ook was, Chanan Drent (nu 30) uit Groningen koestert warme herinneringen aan Peter R. de Vries. ,,Hij was vooral voor opa en oma heel belangrijk’’, vertelt ze. ,,De foto van Peter R. de Vries stond in de woonkamer.’’

Ze is vijf als haar moeder in 1996 dood wordt aangetroffen na een brand in hun woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand. Hun vader redt de kinderen uit het brandende huis. De brand blijkt aangestoken en kapster Gonda Drent vermoord. Omdat de kluis open staat en er drieënhalve ton aan guldens (uit de verkoop van een woning) mist, denkt de politie aanvankelijk aan een roofoverval.

Ruzie over gokschulden

Maar al snel komt echtgenoot Reinier Smit, die gokverslaafd is, in beeld als mogelijke dader. Het echtpaar had die avond waarschijnlijk ruzie over zijn gokschulden. Smit heeft een zwak alibi maar wegens gebrek aan bewijs moet de politie hem laten gaan na 43 dagen.

Daarna bijt Peter R. de Vries zich vast in de zaak. In een undercoveroperatie laat hij zien dat de verdachte echtgenoot van dubieus allooi is. Smit wordt, terwijl er een verborgen camera draait, benaderd door een kennis die van zijn vrouw af wil. Reinier zegt dat hij de weg kent in het criminele circuit en dat hij de juiste mensen kent die het kunnen regelen.

Na de dood van hun moeder groeien Chanan en haar broertje Christian – destijds anderhalf jaar – op bij hun grootouders, de ouders van Gonda. Christiaan en Henny Drent uit Oude Pekela zijn ervan overtuigd dat hun schoonzoon achter de moord op hun dochter zit.

Peter R. de Vries is hun grote steun en toeverlaat in die moeilijke tijd. De misdaadverslaggever toonde zich altijd zeer betrokken, vertelt ze. ,,Hij stuurde ieder jaar met kerst een kaart en een bloemstuk. En op spannende momenten altijd berichtjes met een persoonlijke noot. Hij was iemand die hoop gaf.’’

Chanan is vol lof over zijn werk. ,,Die volharding… Peter wist gewoon dat hij het gedaan had en deed alles om dat aan te tonen.’’

Na twaalf jaar alsnog veroordeeld

Smit blijft echter ontkennen dat hij ook maar iets met de dood van zijn vrouw te maken heeft. Een coldcase-team stort zich op de zaak en er volgt een reconstructie in de woning. Het alibi van Smit - hij zou ten tijde dat de brand uitbrak op weg zijn geweest naar een werkneemster van de kapsalon - bleek aan alle kanten te rammelen. Uiteindelijk wordt hij in 2008, twaalf jaar na de dood van Gonda, alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Smit gaat in hoger beroep en moet die procedure in gevangenschap afwachten. In de gevangenis in Ter Apel verzint hij een list om zijn straf te ontlopen. Maar Peter R. de Vries weet hem te ontmaskeren. Hij laat in zijn tv-programma een medegevangene vertellen dat Smit heeft geprobeerd hem om te kopen.

De medegevangene gaat aanvankelijk in op het voorstel de schuld voor de moord op Gonda op zich te nemen en hoort van Smit veel details die tot dan toe alleen bij de politie bekend zijn. De man bedenkt zich echter en doet het verhaal uit de doeken bij Peter R. de Vries en de politie.

De nabestaanden van Gonda volgen het hoger beroep eind 2009 in grote spanning. Dochter Chanan doet in de rechtszaal een emotionele oproep. ,,Papa, spreek alsjeblieft voor één keer de waarheid.’’

Smit blijft ontkennen. En hoewel het sluitende bewijs ontbreekt veroordeelt de rechter hem tot vijftien jaar cel. Zijn onware en leugenachtige verklaringen hebben hem de das om gedaan.

Herdenking thuis

Tot Chanans’ verdriet zijn haar grootouders overleden. Opa in 2017, oma vorig jaar. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik ben blij dat ze niet hoeven meemaken dat Peter is neergeschoten en overleden. Dat zou voor hen erg zwaar zijn geweest.’‘

Woensdag kan iedereen die dat wil in Theater Carré in Amsterdam afscheid nemen van Peter R. de Vries. Chanan herdenkt hem thuis, op haar eigen manier. ,,We zijn hem heel dankbaar.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu