Documentaire van Human zoemt in op Confucius Instituut Groningen

Is het Confucius Instituut een onschuldig centrum voor Chinese taal en cultuur? Of een propagandamachine die in Nederlandse scholen infiltreert?

De documentaireserie Medialogica van publieke omroep Human besteedt zondag aandacht aan het Confucius Instituut Groningen. Aflevering Xi, Xi wat jij niet ziet onderzoekt hoe de Chinese overheid ons beeld van China probeert te beïnvloeden.

Naast intimidatie van correspondenten in China zelf komt ook het Confucius Instituut Groningen aan bod, dat taalonderwijs en culturele evenementen in Nederland financiert.

'Zonder taboes'

Wereldwijd zijn er meer dan vijfhonderd Confucius-instituten, die vallen onder het Chinese ministerie van onderwijs. Volgens historicus en China-specialist Frank Dikötter tonen ze alleen wat het regime wil dat we zien van China, en proberen ze gevoelige onderwerpen als Tibet of de protesten op Tiananmenplein te weren.

Directeur van het Confucius Instituut Groningen Jingyi Liu ontkent dat. Het instituut promoot de Chinese taal en cultuur, meer niet. Zonder taboes, zegt zij. Dat de organisatoren van een door het instituut gesponsord dansevenement een lezing over persvrijheid afbliezen omdat die mogelijk te gevoelig lag bij de sponsor, noemt zij 'jammer'.

Chinees op scholen

Ook middelbare scholen krijgen geld van het Confucius Instituut: 2872 Nederlandse scholieren leren Chinees op kosten van de Chinese overheid. Het Instituut biedt daarbij boeken aan over de Chinese geschiedenis waarin met geen woord wordt gerept over controversiële onderwerpen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu