Dode vogels op de Waddeneilanden zijn broodmager en hebben geen snipper vet

De sectie van de zeekoeten in Utrecht, met vooraan veterinair patholoog Marja Kik, daarnaast sectiezaalmedewerker Ruby Wagensveld-van den Dikkenberg en links Mardik Leopold van Wageningen Marine Research.

De zeekoeten die de afgelopen weken dood zijn aangespoeld op de Waddeneilanden, lijken te zijn omgekomen van de honger. Hoe dat komt, dat is nog de vraag

,,Ze zijn broodmager, hebben geen snipper vet en een heel slechte ‘bespiering’. Allemaal tekenen dat ze lange tijd geen voedsel hebben gehad, terwijl ze juist een grote energiebehoefte hebben door hun leven op volle zee’’, zegt veterinair patholoog Marja Kik van de Universiteit Utrecht, waar donderdag honderd zeekoeten en vijftien alken aan een sectie zijn onderworpen.

Het onderzoek is bedoeld ,,om na te gaan of de dieren iets anders dan een natuurlijke dood zijn gestorven’’, zegt Kik. Er wordt gezocht naar giftige stoffen, virussen en afwijkingen aan organen.

‘Al gauw tien monsters per dier’

De vogels worden grondig onder handen genomen door een team van twintig mensen. Voorafgaand aan de ontleding zijn de vogels gewogen en gemeten en zijn geslacht en leeftijd bepaald. Hierna zijn diverse monsters van het verenkleed genomen, om te kunnen onderzoeken of hierop ,,paraffine, olie of andere narigheid’’ is aan te treffen. Tenslotte komen de maagjes, de darmen en de lever (in delen) in aparte potjes. Kik: ,,Je zit al gauw op tien monsters per dier.’’

De maagjes en de darmkanalen van de dieren worden nu nog niet opengemaakt, om te voorkomen dat er besmetting optreedt met lichaamsvreemde stoffen. Dat heeft te maken met de zoektocht naar een mogelijk verband met de containerramp met de MSC Zoe op 2 januari.

‘Maagjes zien er vooral heel leeg uit’

,,We willen nauwkeurig testen of er microplastics te vinden zijn’’, zegt Kik. Grotere brokjes kunststof zullen waarschijnlijk niet worden aangetroffen in de vogels. Kik: ,,De maagjes zien er vooral heel leeg uit van de buitenkant. Er zijn geen visjes te zien. Bij de vogels die we eerder hebben onderzocht waren er ook eigenlijk alleen maar donkere resten te vinden van verteerd bloed, als gevolg van bloedingen.’’

Het onderzoek naar de vogels wordt gedaan door Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. De instituten moeten uiterlijk op 15 maart hun bevindingen melden bij het ministerie van LNV.

Nieuws

menu