Column Achter het behang #34: Doe even nieuw normaal

Illustratie: Infographics DvhN

Wekenlang geen school, wekenlang thuiswerken, wekenlang op elkaars lip. Verslaggever Maaike Borst schrijft dagelijks over haar gezin in tijden van corona.

De drankvoorraad slinkt te snel. We waren deze crisis nog wel zo goed begonnen. Onze eerste huiselijke coronamaatregel was het afblazen van het feestje voor de verjaardagen van de jongens. Het besluitvormingsproces ontwikkelde zich in de juiste volgorde. Eerst deden we inkopen - we kochten wel drank maar nog geen vers eten omdat we al twijfelden - en pas daarna schrapten we het feest.

Resultaat: zonder dat iemand ons ook maar ergens van kon beschuldigen hadden we genoeg alcohol gehamsterd om een maand of drie quarantaine in genoeglijke staat door te brengen. (Voor de kinderlozen onder u: ouders grijpen verjaardagen van het grut graag aan om zodra de taart achter de kiezen is naar de fles te grijpen en alles wat klein is en hard schreeuwt te laten vervagen in een bedrieglijke waas van herwonnen vrijheid).

We hebben onszelf onderschat. Al thuiswerkend, thuisonderwijzend en thuisontspannend slaan we aanzienlijk meer drank achterover dan toen we nog gewoon naar het café konden (maar zelden deden omdat we jonge kinderen hebben). Het mooie weer schreeuwt aan het einde van de middag om een drankje, ik vind elke dag dat ik wel een wijntje bij het eten heb verdiend en als ik daarna dan wéér gewerkt heb moet ook dat natuurlijk worden beloond.

Nu het einde van de voorraad in zicht komt en de maatregelen zijn verlengd, staan we voor het blok. Slaan we drank in en gaan we op deze voet verder, of moeten we in het nieuwe normaal ook écht weer een beetje normaal gaan doen?

Dat is eng. Een paar weken doorbijten kan, een paar maanden doorbuffelen ook nog wel, maar deze toestand moet natuurlijk wel raar, tijdelijk, onvoorstelbaar, bizar, wie-had-dit-ooit-kunnen-bedenken en de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog blijven. Niet gewoon de dagelijks gang van zaken waarin we onze zucht naar chips en drank weer onderdrukken totdat het weekend is.

Gelukkig is het eerst nog meivakantie. Welverdiend, zou ik zeggen. Proost.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu