Groningen kiest voor popsterren boven paarden: doek valt definitief voor drafbaan (goede of slechte zaak? Laat het hier weten)

Dit beeld is verleden tijd als de Groninger gemeenteraad besluit om van de drafbaan een evenemententerrein te maken. Foto: Bas Huybers - Huybers.com

Ondanks tegenstand van vrijwel de voltallige oppositie in de gemeenteraad lijkt het doek definitief gevallen voor de Groningse drafbaan. Met ingang van volgend jaar gaat de stekker er uit. Laat hier weten wat jij daarvan vindt.

Dat plan stuitte woensdagavond op fel verzet van de oppositiepartijen. De vier coalitiepartners GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden echter als één blok voor het collegevoorstel om het huurcontract met koersorganisator KHRV na bijna een eeuw op te zeggen en de drafbaan om te bouwen tot een van de grootste evenementenlocaties van Nederland.

Woede over omgang met koersorganisator en omwonenden

Vooral de manier waarop het college daarbij omgaat met zowel de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging als bewoners van de omliggende wijken leverde woensdag woedende reacties op van de oppositie. De koersorganisator en omwonenden kregen pas vlak voor de zomervakantie te horen dat de paarden het veld moeten ruimen voor popsterren.

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts was het hardst in zijn kritiek. ,,Broddelwerk van de bovenste plank’’, ,,volstrekt onethisch’’, ,,onbehoorlijk bestuur’’, kwalificeerde hij de handelwijze van het college. Het plan waarvoor de drafbaan nu wordt geslachtofferd, is in zijn ogen gebaseerd op ‘wensdenken’ en ‘luchtkastelen’.

Motie van afkeuring Stadspartij gaat critici in raad stap te ver

Het bracht Sijbolts na een lang en fel raadsdebat tot een motie van afkeuring tegen het college. Dat ging echter andere criticasters in de raad zoals VVD, CDA, 100% Groningen en SP te ver. Sijbolts kreeg alleen mede-indiener Ton van Kesteren (PVV) en de Partij voor de Dieren mee.

Toch zijn ook de andere oppositiepartijen niet mals in hun kritiek. Met uitzondering van voorstander Student & Stad kraakten zij de ‘rammelende’ en op ‘aannames en veronderstellingen’ gebaseerde businesscase die het college heeft laten uitwerken voor een nieuwe toekomst van de drafbaan als evenemententerrein.

Geen bijval voor uitstel sluiting drafbaan voor verder onderzoek concertplannen

Die volgorde is verkeerd, vindt de oppositie. SP-woordvoerder Wim Koks vroeg daarom al voor het feitelijk raadsdebat om het besluit over de opzegging van het huurcontract met de KHRV op te schorten voor nader deskundige onderzoek naar de levensvatbaarheid als toplocatie voor popconcerten en festivals.

Ook uitstel stuitte echter op een blok van de coalitiepartijen. Volgens verantwoordelijk wethouders Inge Jongman (sport, ChristenUnie) en Glimina Chakor (evenementenbeleid, GroenLinks) is al voorzien in een ‘second opinion’ zoals Koks voorstelt en moet het huurcontract nu worden opgezegd. Anders zou de ombouw tot evenementenlocatie vertraging oplopen met alle mogelijke financiële gevolgen vandien.

Hooguit kunnen de paardenkoersen nog even doorgaan tot de eerste schop op de drafbaan de grond in gaat. Wethouder Jongman gaat dat onderzoeken, zegde zij toe op vragen van VVD-raadslid Jasper Boter. Langer dan een halfjaar respijt zit er echter niet in: juist de huidige ‘festivalluwte’ door de coronacrisis biedt volgens Chakor kansen om de ombouw af te ronden voor de muziekindustrie straks weer op gang komt.

Koersorganisator KHRV kondigt rechtszaak aan tegen sluiting

Woordvoerder Kees de Bock van de KHRV kondigde woensdagavond meteen een rechtszaak tegen de sluiting aan. De koersorganisator heeft zich de afgelopen tijd fel verzet tegen sluiting, maar voelt zich geslachtofferd met ‘valse’ cijfers over de miljoeneninvestering die nodig zou zijn om de baan te behouden. De vereniging zag de bui hangen. ,,Dit college kan ons niet meer teleurstellen’’, zegt De Bock verbitterd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu