Doeken moeten heden en verleden van Pekela binden

Henk Snakenborg wil dit soort foto's − deze is ergens in de Pekela's gemaakt − op doeken drukken om de geschiedenis van Boven en Nieuwe Pekela te doen herleven. Foto: Archief DVHN

Met twintig wanddoeken moet de geschiedenis van Nieuwe en Boven Pekela herleven. Pekelder Henk Snakenborg vond het tijd om de geschiedenis op straat te tonen.

Snakenborg heeft nog maar een beetje geld nodig en dan kan hij de doeken van 3 meter lang en bijna 1 meter hoog laten drukken en ophangen in frames. Recent kreeg hij subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds en van particulieren die lid zijn van zijn Facebook-groep ‘De Roegbainders’ . In de groep zitten bijna 3500 leden.

Snakenborg en zijn medebeheerders kwamen op het idee om de spandoeken op te hangen. ,,De Facebookgroep is 3,5 jaar geleden opgericht, het afgelopen jaar kregen we hulp van een anonieme Pekelder om een stichting op te richten.’’ Daarmee willen zij de rijke geschiedenis van het lintdorp in leven houden.

Duizenden foto’s

,,Er is zoveel informatie van die dagen’’, zegt Snakenborg. Alleen al van Boven en Nieuwe Pekela staan in de Facebook-groep meer dan 40.000 foto’s van nieuwsgebeurtenissen, prominenten en panden. Hij richt zich dan ook specifiek op die twee dorpen. Wanneer Oude Pekela er ook bij zou worden gedaan, zou het te veel worden.

Op de doeken komen oude foto’s en ansichtkaarten te staan met bijvoorbeeld de paardentram, volgeladen schuiten op drukke kanalen en panden van weleer. Sommige op bruggen, andere in tuinen. Wanneer de doeken er komen, is afhankelijk van de resterende subsidieaanvragen bij de gemeente en de Gasunie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu