Arts uit Groningen de opvolger van coronaminister Hugo de Jonge? De naam van Peter van der Voort gaat rond, hij is hoofd van de ic van het UMCG

Peter van der Voort, hoofd van de ic van het UMCG. Foto: Corné Sparidaens

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care in het UMCG, wordt door Volkskrant-columniste Marcia Luyten genoemd als mogelijk opvolger van coronaminister Hugo de Jonge. Dat zei ze vrijdagavond in talkshow M van Margriet van der Linden.

De arts uit Groningen zou in het nieuwe kabinet de ministerspost van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunnen bekleden.

Naast arts is Van der Voort namens D66 - een van de onderhandelende coalitiepartijen - lid van de Eerste Kamer.

‘Van der Voort kent Den Haag van binnenuit’

Volgens Luyten heeft D66 ‘een batterij aan kandidaten tot haar beschikking’. Huidig voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spant de kroon als belangrijkste naam.

,,Maar daarbij geldt de wet van de poppenkast. Hoe vaker de naam wordt genoemd, hoe minder kans je hebt om uiteindelijk op die plek terecht te komen.”

De columniste zei in het tv-programma dat Van der Voort Den Haag ook van binnenuit kent. ,,En hij is gespecialiseerd in hoe organisatorische veranderingen effect hebben op de zorg.”

Omdat er nog geen formatieakkoord is en de ministersposten nog niet zijn verdeeld, doen veel namen de ronde. Het idee dat een professional (een arts of medisch hoogleraar) de rol van coronaminister moet bekleden is, gelet op de huidige staat van de coronacrisis in Nederland, een populair gespreksonderwerp in talkshows en op sociale media.

Geen CDA’er op Volksgezondheid

Berichtgeving van het NRC maakt het wel aannemelijk dat De Jonge niet aanblijft als minister van Volksgezondheid. Volgens de krant krijgt het CDA in de verdeling die donderdagavond nog op tafel lag het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet opnieuw toebedeeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu