Domies Toen Pieterburen luidt op 9 augustus de noodklok

Domies Toen in Pieterburen. Foto DvhN

Domies Toen houdt 9 augustus een noodklokdag voor het behoud van de botanische tuin.

,,We willen de tuin op de kaart zetten’‘, zegt Inez Geenen die samen met anderen een actiegroep voor behoud van de tuin heeft opgezet. ,,Mensen moeten weten hoe bijzonder het is.’‘

Pieterburen

Geenen is uitbaatster van de theeschenkerij bij de tuin. Als de tuin dicht gaat, is dat slecht voor haar nering en voor Pieterburen, zegt ze. ,,Wat is Pieterburen zonder deze prachtige tuin? Als dit weg gaat, ben ik bang dat er meer voorzieningen weg gaan.’‘ Op de noodklokdag kunnen mensen lunchen, zijn er rondwandelingen, lezingen en is er muziek. Elk uur luidt de klok van de Petruskerk.

Botanische tuin

Domies Toen verkeert in zwaar weer. Ze krijgt een gemeentelijke subsidie van 10.000 euro per jaar maar dat is niet genoeg, zegt het bestuur. Er is minimaal 24.000 euro nodig om de tuin goed te onderhouden. Een groot deel van dag bedrag gaat naar een gespecialiseerde tuinman. Hij werkt nu twee dagen, dat zouden er vier moeten worden.

Domies Toen is een landelijk erkende botanische tuin met zeldzame (stinsen)planten, en een erkend museum. Het was ooit de groentetuin van de dominee die in de pastorie van de Petruskerk woonde. De grond is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) die ook eigenaar van de kerk is. Ze verhuurt de grond aan Domies Toen.

Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland is de enige subsidiegever. Grondeigenaar SOGK betaalt niet mee aan de tuin. ,,Wij zijn geen stichting oude botanische tuinen’‘, zegt Peter Breukink, directeur van SOGK. ,,Wij zijn er voor het onderhouden van kerken.’‘ Hij noemt Domies Toen ,,een prachtige tuin’‘ en ,,het zou jammer zijn als deze verdwijnt’‘ maar de stichting is niet bereid jaarlijks 15.000 euro op tafel te leggen. ,,Onze donateurs betalen voor kerken, niet voor tuinen.’‘

Stichting Oude Groninger Kerken

SOGK is alleen bereid mee te betalen als de gemeente, provincie of een andere partij dat ook doet. De gemeente zou bereid zijn haar subsidie met 5000 euro te verhogen als SOGK 5000 euro betaalt en een derde partij eenzelfde bedrag. De gemeente probeert die derde partij te vinden.

Deze gezamenlijke subsidieverstrekking zou een oplossing voor een of twee jaar zijn. Het Hogeland krijgt jaarlijks 15 miljoen euro van Nationaal Programma Groningen om de leefbaarheid te versterken als goedmaker voor de aardbevingen. Als dat geld volgend jaar en de jaren daarop vrij komt, zou daar ook Domies Toen uit betaald kunnen worden. De gemeenteraad moet er dan wel mee instemmen.


Nieuws

Meest gelezen

menu