Domper over veel te duur mfc dreunt na in Zevenhuizen

De leden van het college van B en W van de gemeente Leek waagden zich maandagavond in De Appelhof in Zevenhuizen in het hol van de leeuw.

Al ruim een jaar strijdt Zevenhuizen voor de bouw van een multifunctioneel centrum (mfc) bestaande uit onder meer een sporthal, dorpshuis en kantine- en kleedaccommodatie voor de plaatselijke voetbal- en korfbalvereniging. De initiatiefgroep van vijf Zevenhuisters die maandenlang keihard werkte om dit centrum te realiseren, kreeg recentelijk een stevige domper te verwerken. In opdracht van Zevenhuizen berekenden deskundigen dat bijna 9 miljoen euro nodig is om het plan te realiseren. B en W van Leek lieten weten niet verder te kunnen gaan dat een bijdrage van 2,5 miljoen.

Volgens CDA-wethouder Hans Morssink had de initiatiegroep kunnen weten dat de financiële polsstok van de gemeente niet verder reikt. Tegenover een volgepakte zaal van De Appelhof zei hij zich voor dit subsidiebedrag sterk te willen maken. Morssink zei hiervoor wel de medewerking nodig te hebben van de Leekster gemeenteraad en de toekomstige fusiepartners. ,,De lasten drukken immers nog jarenlang op de nieuwe gemeente Westerkwartier’’, benadrukte hij.

Versobering nodig

,,Die 2,5 miljoen hebben we binnen voor Zevenhuizen’’, reageerde voorzitter Anja Mellema van plaatselijk belang Door Eendracht Sterk (DES) die deze avond optrad als gastvrouw. Vooraf riep zij haar dorpsgenoten op niet al te emotioneel te reageren op het teleurstellende nieuws dat het plan voor het MFC in de huidige vorm geen doorgang kan vinden. ,,Aan versobering valt niet te ontkomen’’, zei wethouder Morssink er nog bij. Mellema deed de oproep aan haar dorpsgenoten ,,om vanavond niet te gaan schreeuwen.’’

‘Een schijntje’

Zevenhuister Johan Ballast week even af van dit protocol. Hij wees erop dat de bestaande accommodatie in het dorp sterk verouderd is. ,,De gemeente heeft in de afgelopen dertig jaar vaak toegezegd dat we hier nieuwe voorzieningen krijgen.’’ Ballast noemde de toegezegde 2,5 miljoen ,,een schijntje’’. Zijn conclusie: ,,U gunt Zevenhuizen geen nieuwe voorzieningen.’’ Wethouder Morssink trok de vergelijking met het plan voor de bouw van nieuwe scholen en een sportzaal in de Leekster wijk Oostindie. ,,Voor 5 miljoen wordt dat een geweldig gebouw. Wat u hier wilt is super-super-supergeweldig. Dat gaat gewoon niet.’’ Volgende week gaat de initiatiefgroep opnieuw om de tafel met B en W.

Nieuws

Meest gelezen

menu