Donoractie moet Groningse opvang voor wilde en verweesde dieren redden

Het Dierenopvangcentrum Groningen heeft na dertig jaar de ‘bodem van de schatkist in zicht’. Sandra Beijert, een van de twee vrijwillige beheerders, voert de eenden en ganzen. Foto Archief DvhN

Het water staat het Dierenopvangcentrum Groningen aan de lippen. Een donoractie moet redding brengen voor de opvang van wilde en hobbydieren.

Na dertig jaar is de bodem van de ‘schatkist’ in zicht, zegt secretaris Sean-Lou Smit van de stichting die het centrum aan de Oude Adorperweg bij Groningen beheert. Sinds de gemeente in 2014 de geldkraan dichtdraaide, kon de opvang nog verder dankzij een legaat, maar ook dat is na vijf jaar vrijwel op.

‘Met onze trouwe donateurs gaan we het niet redden’

De stichting is daarom een donoractie gestart op Facebook om nieuwe financiering te vinden voor de kosten van voer, dierenartsen en de vaste lasten voor het centrum. ,,Tot nu kunnen we het uitzingen met het geld van onze trouwe donateurs maar uiteindelijk gaan we het daar niet mee redden.’’

De Groningse opvang hoopt het jaarbudget de komende tijd naar 10.000 euro te kunnen tillen. Dat is bijna het bedrag dat ze voorheen kreeg van de gemeente Groningen. ,,Daarmee kunnen we probleemloos een jaar rondkomen’’, zegt Smit.

‘Geen zin om onderdeel Dierenbescherming te worden’

Alternatieven ziet de stichting niet. ,,We zouden graag ook weer aankloppen bij de gemeente’’, aldus de secretaris. ,,Maar dat ligt lastig. Groningen laat het geld voor de opvang van zwerfdieren sinds vijf jaar verdelen door de Dierenbescherming. Die wil ons wel steunen, maar eist dan ook een bestuurlijke vinger in de pap bij het centrum.’’

Dat is voor de stichting echter een brug te ver. ,,Wij zijn al dertig jaar zelfstandig en dat ging tot dusver altijd goed. We zien het nut er niet van in om onderdeel van Dierenbescherming te worden. We willen blijven zoals we zijn.’’

Enige Groningse opvang voor verweesd wild

Het Groningse centrum is - naast Faunavisie in Westernieland - de enige plek in de provincie waar zieke, verweesde of aangereden wilde dieren worden opgelapt. Daarnaast biedt het plek aan huis- en hobbydieren die zijn afgedankt of door ziekte of overlijden van hun eigenaar op straat dreigen te belanden.

Jaarlijks worden rond de drieduizend dieren opgevangen in de voormalige boerderij net buiten de stad waar de stichting zetelt. Vorig jaar werden er in totaal 3400 aangebracht door politie en particulieren of door de twee vrijwillige beheerders door de hele provincie opgehaald.

Geen katten of honden: die kunnen is asiels terecht

De helft van de opvangdieren bestaat uit wild, van egels tot roofvogels. Huis- en hobbydieren vormen de andere helft: van geiten en knaagdieren tot slangen, maar geen katten of honden want daarvoor bestaan elders in de provincie al asielcentra.

Ruim 80 procent van de wilde dieren wordt volgens Smit na een herstelperiode van enkele weken tot een paar maanden, weer uitgezet in de natuur. Ook 70 procent van de huis- en hobbydieren wordt na verloop van tijd herplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu