Dood Michael de Vrieze: hof spreekt verdachte vrij

Michael Vrieze. Foto: Archief Eelke Heidinga

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 40-jarige Cafer G. vrijgesproken van de moord op Michael de Vrieze uit Burum. Er was 12 jaar celstraf geëist.

Het lichaam van De Vrieze is nooit gevonden. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat De Vrieze in 2010 in een woning aan de Jupiterstraat in Groningen om het leven is gebracht. De rechtbank in Groningen veroordeelde de man eerder tot 12 jaar.

Weinig bloed

Tijdens het onderzoek ter voorbereiding op de behandeling in hoger beroep kwamen nieuwe feiten aan het licht. Ging de rechtbank er vanuit dat in de woning veel bloed was aangetroffen, later werd duidelijk dat er weinig bloed was gevonden, te weinig om aan te nemen dat er een misdrijf in de woning is gepleegd.

De onduidelijkheid kon ontstaan omdat is vastgesteld dat in de woning is schoongemaakt. Volgens de politie wijze de sporen erop dat er ook bloed is verwijderd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vindt dat die conclusie niet getrokken kan worden.

Het bloed in de woning vormde de peiler onder de veroordeling door de rechtbank in Groningen. Andere aanwijzingen die zouden duiden op de betrokkenheid van G. vindt het hof onvoldoende voor het sluitende bewijs.

Hoge Raad

Advocaat Jac. Taekema reageerde verheugd op de uitspraak. Het Openbaar Ministerie heeft nu nog de mogelijkheid de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad (cassatie).

Cafer G. was - tegen zijn zin - niet bij de behandeling van het hoger beroep aanwezig. Hij is na de veroordeling door de rechtbank het land uitgezet met een inreisverbod. G. woont in Turkije.

Nieuws

Meest gelezen

menu