Dood door containertroep? Kadavers zeehonden onderzocht

Foto: Archief DvhN

Het Zeehondencentrum in Pieterburen gaat waar mogelijk onderzoek doen naar de doodsoorzaak van zeehonden langs de Waddenkust.

Dat meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Sinds de containerramp worden op verschillende plekken langs de kust kadavers van jonge en volwassen zeehonden aangetroffen.

Tot nu toe is onduidelijk of deze dieren zijn doodgegaan door bijvoorbeeld het inslikken van afval en spullen en uit de containers.

Het Zeehondencentrum verklaart overigens dat het aantal dode zeehonden op dit moment niet hoger is dan in andere winterperioden.

Kadavers opgehaald

Mensen die dode zeehonden vinden, kunnen bellen naar telefoonnummer 0595 526 526. Bij het doorgeven van de locatie bepaalt Pieterburen of de dode zeehonden worden opgehaald voor onderzoek.

Dat er kadavers van (jonge) zeehonden langs de kust liggen is in deze tijd van het jaar op zich geen bijzonderheid, zegt Marion Barth van natuurcentrum Ecomare op Texel. ,,Rond deze tijd worden de jongen van grijze zeehonden geboren. Sommige jongen verliezen hun moeder en komen om."

Alleen sectie op de kadavers kan uitwijzen of de dieren door het containerafval zijn gedood, zegt Barth.

'Geen stijging dode zeehonden'

Dat Pieterburen kadavers nu onderzoekt is niet nieuw, reageert woordvoerder Arnout de Vries van het Zeehondencentrum.,,We doen dit sinds jaar en dag bij dieren waarvan de doodsoorzaak onduidelijk is."

Het is volgens De Vries bovendien ook niet zo dat er nu opeens meer zeehonden worden gevonden. ,,Langs de Friese kust zijn er nu zes aangetroffen. Dat is niet bijzonder als je bedenkt dat aan de Nederlandse kust elke dag tien tot vijftien dode zeehonden aanspoelen."

De Vries wijst op de stevige noorderwind van de afgelopen dagen. ,,Alles wat dan op de Waddenzee drijft, ook dode zeehonden, spoelt dan op enig moment op de vaste wal aan." Juist in de winter gaan bovendien relatief vaak dieren dood aan de gure leefomstandheden of de longworm, zegt hij.

'Niet waarschijnlijk'

Of zeehonden in de verleiding komen om het containerafval door te slikken, betwijfelt De Vries. ,,Op basis van het materiaal dat bekend is, vind ik dat niet waarschijnlijk. Iets als een schoen pakken ze niet, die peroxide lost op in water en het inslikken van die kunststof HDPE-korrels zal niet op zo'n korte termijn tot de dood leiden."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Containerramp MSC Zoe
menu