Zo zag een protest van dierenactivisten er in 1977 uit. Een boodschap in vijf koeienletters: MOORD

Een duidelijke boodschap in vijf koeienletters: MOORD. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: dierenrechtenactivisme.

Een duidelijke boodschap in vijf koeienletters: MOORD. Slager André de Jong zal een hardgrondige vloek hebben moeten onderdrukken toen hij die ochtend zijn zaak in de Folkingestraat opendeed.

Het is 1977. Woensdag is nog altijd gehaktdag, de reclameslogan ‘Vlees mevrouw, u weet best waarom’ is een doorslaand succes, maar langzaam maar zeker zien we de eerste tekenen van een verschuiving. Het dierenrechtenactivisme wint terrein. Er komt weerstand tegen de groeiende vleesconsumptie en de uitdijende bio-industrie komt in een kwaad daglicht te staan.

Ooit dreef paardenslager Mozes Nijveen een zaak in het pand Folkingestraat 13. Na de oorlog, vanaf 1948, zijn het Van der Wijk & De Jong die er de kost verdienen met de verkoop van vers vlees van onder meer onschuldig lam en edel paard.

Vijftig jaar later, in 1998, houdt de ambachtelijke slagerij op te bestaan. Niet het dierenrechtenactivisme, maar de slopende concurrentie met de goedkope supermarkt blijkt uiteindelijk fataal. Vechten tegen de grootgrutter is voor veel zelfstandige slagers als trekken aan een dood paard.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu