Door brand verwoest winkelcentrum van Musselkanaal wordt afgedekt met laag zand

Het brandterrein in Musselkanaal wordt binnenkort gefatsoeneerd Huisman Media

Op de plek in Musselkanaal waar vorig jaar een deel van het winkelcentrum door brand werd verwoest, wordt op betrekkelijk korte termijn zand neergelegd.

Dat zegt wethouder Goziena Brongers (CDA) van de gemeente Stadskanaal. ,,Door op die plek zand te deponeren, ziet die plek er weer wat beter uit'', laat zij weten.

Grote klap

De brand woedde in september en legde zeven winkelpanden in de as. De politie stelde na onderzoek dat niets wees op brandstichting. Die constatering maakte de klap voor het veenkoloniaal dorp er niet minder groot op.

Inmiddels hebben verschillende gedupeerde middenstanders weer een onderkomen gevonden, de meeste in de onmiddellijke nabijheid van het winkelcentrum. De 'brandplek' ligt er echter nog steeds, omgeven door een hek.

Gefatsoeneerd

,,Ik ben blij dat er nu zand wordt neergelegd'', zegt voorzitter Dirk Kloen van de Handelsvereniging Musselkanaal. ,,Die locatie wordt op die manier gefatsoeneerd, het hek kan dan ook worden verwijderd.''

Het deponeren van zand is, als het aan de wethouder en Kloen ligt, een tijdelijke maatregel. ,,We willen dat op die plek uiteindelijk weer winkels komen te staan en ik denk ook dat dit gaat lukken'', zegt Kloen. ,,We zijn met andere betrokken partijen druk bezig dat voor elkaar te krijgen.''

Gebiedsontwikkeling

De handelsvereniging en de gemeente werken met andere partijen overigens ook aan het project Gebiedsontwikkeling Musselkanaal. Dat liep al voor de brand en houdt onder meer dat in de Florawijk open ruimten, ontstaan door de sloop van verouderde huurhuizen, een nieuwe invulling krijgen. ,,We zijn daar druk mee bezig'', zegt voorzitter Ben Schomaker van de Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal.

Voor het project legden de gemeente, de provincie Groningen en woningcorporatie Lefier geld op tafel.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu