Door dit weersverschijnsel regende het zondag zo hard dat Siddeburen (en een deel van Friesland) onder water liep

Het regende zondagmiddag zo hard dat meerdere dorpen in Noord-Nederland blank kwamen te staan. We hadden last van de hoosbuien, omdat de met regen gevulde lucht boven Groningen en Friesland als het ware ‘gevangen’ zat.

Een plaatselijke hoosbui.

Een plaatselijke hoosbui. Foto: NOAA|Unsplash

De weersituatie vertoont gelijkenissen met de regenval en wateroverlast in het zuiden van Limburg eerder deze zomer, zegt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline . ,,Het ging nu om buien die vanuit het zuidwesten het land in trokken. Boven Noord-Nederland ‘stagneerde’ die zone aan de noordzijde van het lagedrukgebied.”

Regenrecords verbrijzeld

Er ontstond een soort trechter van warme, onstabiele, vochtige lucht waarin de buien traag over hetzelfde gebied sleepten. Van Wezel: ,,Die lucht draait linksom tegen de wijzers van de klok in om het lagedrukgebied heen. Omdat dit lagedrukgebied stilstond - het zat vastgeklemd tussen twee hogedrukgebieden in het noorden en het zuiden - volgden de buien hetzelfde pad.”

Behalve dat er al buien in de lucht hingen, ontstaan door de onstabiele warme lucht ook veel nieuwe buien, aldus Van Wezel. Zo kan het gebeuren dan er in korte tijd plaatselijk heel veel regen valt; zoveel dat lokale regenrecords van 110 millimeter regen in één etmaal verpulverd werden.

Trechter vol met regen

Krijgen we in de toekomst vaker te maken met dit soort hoosbuien? ,,Het is tweeledig. Door klimaatverandering wordt de atmosfeer warmer. Als die temperatuur bijvoorbeeld twee graden hoger wordt, de richting die we nu opgaan, dan zorgt dat er in de zomers (als het al warm is) voor dat de lucht sneller stijgt en daardoor ook weer snel afkoelt. In die onstabiele lucht ontstaat heviger neerslag”, aldus Van Wezel.

Maar dat er meer hoosbuien ontstaan, betekent niet direct meer lokale wateroverlast. Daarvoor moet het ook vaker voorkomen dat (zoals afgelopen zondag) een lagedrukgebied stil blijft hangen boven één gebied, zegt Van Wezel.

Straalstroom

Dat kan gebeuren door een verandering van een natuurverschijnsel dat bekend staat als de ‘straalstroom’. Volgens een recent onderzoek zorgt de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat die sterke wind (op zo’n 10 kilometer hoogte) afzwakt. Dit kan er volgens Van Wezel voor zorgen dat dit soort gestagneerde lagedrukgebieden vaker ontstaan. ,,Maar, voor nu is dat een voorspelling. We gaan het de komende jaren zien.”

Riolering

De reden dat de straten door de regen blank stonden, is dat een riolering zo’n 20 tot 30 millimeter neerslag per uur aan kan. Voor een dag met extreme neerslag rekent men met 50 millimeter. Zondag viel er plaatselijk meer dan 100 millimeter regen uit de hemel. En dat in een halve dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu