Door vogelgriep getroffen kippenboer Oldekerk maanden dicht

Tientallen rapers op weg om 36.000 dode kippen te ruimen. Foto DVHN

Bij pluimveehouderij Abma aan het Hoendiep bij Gaarkeuken werden gisteren 36.000 kippen geruimd. ,,Dit is een drama voor het bedrijf.’’

Op het bedrijf aan het Hoendiep zag de eigenaar zaterdagavond dat het mis was. Meerdere kippen waren ziek en dood. Hij trekt aan de bel en zondag is het duidelijk: vogelgriep. Waarschijnlijk het type H5, de zeer besmettelijke variant.

Taxeren

Maandagochtend komen de veearts, medewerkers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en andere experts. De kippen worden geteld en getaxeerd. Dan worden de drie stallen met tape en plastic luchtdicht gemaakt. Mannen in overalls werken nauwgezet. Kieren bij de deuren worden extra gecontroleerd.

Rond de middag stroomt het gas de stallen in en een uur later zijn alle kippen dood. Zo’n dertig rapers halen de stalen leeg en in de avond zijn alle kippen geruimd en met vrachtwagens afgevoerd naar destructiebedrijf Rendac in het Brabantse Son.

Ontsmetten

,,Dit is een drama voor het bedrijf’’, zegt Benno Bruggink, woordvoerder van de NVWA. Voor de eigenaar nieuwe kippen mag houden is hij zeker drie maanden verder, weet Bruggink. Eerst komt het er op aan alle stallen schoon te maken en meerdere malen te ontsmetten.

Voor Abma zijn de druiven zuur, want hij heeft nog twee pluimveebedrijven, in Den Ham en Tolbert. Gisteren zijn daar monsters genomen en vandaag krijgt hij uitsluitsel of zijn kippen daar ook de ziekte onder de leden hebben. Beide bedrijven vallen onder het vervoersverbod: er mag niks in en uit.

Gaarkeuken

Het pluimveebedrijf van Abma aan het Hoendiep (het verlengde van het Van Starkenborghkanaal) ligt vlak bij Gaarkeuken. De 36.000 kippen zijn verdeeld over drie stallen, met daar tussenin hoge voedersilo’s. Het woonhuis staat vrij, op zo’n vijftig meter van de schuren.

Hoe juist op dit bedrijf de griep is ontstaan, wordt onderzocht, zegt Bruggink. ,,Het kan door besmetting via een veertje, stofje of poepje van wilde (trek)vogels als eenden of zwanen. Maar het kan ook zijn dat het virus van een ander bedrijf afkomstig is en via voer of transportmiddelen bij de familie Abma terecht is gekomen.’’

Vervoersverbod

Na de vaststelling van de vogelgriep zijn direct vervoersbeperkende maatregelen getroffen. In een straal van drie kilometer rond de boerderij zijn drie andere pluimveehouders. Twee daarvan dus van Abma. Deze bedrijven worden gecontroleerd op besmetting. Tussen de drie en tien kilometer zitten nog veertien bedrijven. Die worden extra in de gaten gehouden. Voor al deze bedrijven geldt een vervoersverbod. Er mogen dertig dagen geen pluimvee, eieren, mest en/of strooisel in of uit. Voor pluimveebedrijven geldt trouwens een landelijke ophokplicht. Die werd eind vorig jaar ingesteld nadat vogelgriep was ontdekt op een eendenbedrijf in Biddinghuizen.

Abma

Bij pluimveehouder Abma is het de hele dag een komen en gaan van mensen. Maar hijzelf laat zich niet zien. Hij wil niet reageren, zegt zijn dochter. ,,Hij heeft genoeg aan zijn hoofd.’’

Nieuws

menu