Doorbraak met sneltesten op coronavirus. UMC Groningen is een van vijf proeflocaties

Coronatest. ANP

In de ontwikkeling van sneltesten is een belangrijke stap gezet: twee eiwittesten blijken betrouwbaar genoeg om ze in te zetten in de teststraten.

Op verschillende plekken in het land wordt proefgedraaid met vijf sneltesten. Nu blijken twee daarvan - die werden onderzocht in de teststraten van Utrecht en Breda - hun werk goed genoeg te doen.

Het UMCG is een van de instellingen waar het onderzoek volgens arts-microbioloog Bert Niesters wordt gecontroleerd. De sneltesten - klaar in een kwartier - worden gezien als een belangrijke stap om de doorstroming in de teststraten te bevorderen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft alvast 2,4 miljoen sneltesten besteld.

Betere doorstroming zorgt voor snellere testen

Nu moeten mensen die zich laten testen 24 tot 48 uur op de uitslag wachten, vaak duurt het langer. De hoop is dat met een betere doorstroming ook personeel in het onderwijs en het bedrijfsleven sneller kan worden getest, zodat ze niet onnodig thuis hoeven te zitten. ,,Ze leveren een bijdrage aan het openhouden van de samenleving’’, concludeert Niesters.

De eerste stap is dat onderzocht wordt hoe deze testen op grote schaal kunnen worden ingezet, maar er zijn al mensen die dromen van een sneltest voor festivals, zodat ook die branche weer aan de slag kan. ,,Het biedt ook mogelijkheden voor sportwedstrijden en culturele evenementen’’, zegt Anne-Marie van Elsacker, arts-microbioloog bij medisch laboratorium Certe.

Volgens Van Elsacker is het wachten op het advies van het Outbreak Management Team (OMT) hoe de sneltesten het best kunnen worden ingezet. ,,Het kan best zo zijn dat ze straks voorlopig alleen worden voorgeschreven voor de teststraten van de GGD. Ook de beschikbaarheid speelt een rol. Vanuit de hele wereld zal er een ontzettend grote vraag komen naar dit soort antigeen-testen. Aan de andere kant zullen fabrieken er ook op inspringen.’’

Na verloop van tijd ook testen thuis

Niesters verwacht dat de snelle testen - die ongeveer 5 euro per stuk gaan kosten, daarover zijn volgens hem wereldwijd afspraken gemaakt - ‘na verloop van tijd’ ook thuis kunnen worden gebruikt. ,,Het enige dat je daarvoor moet kunnen is tot vijf tellen en vijftien minuten geduld kunnen opbrengen.’’

De goedgekeurde testen werken als een soort zwangerschapstest, maar dan met speeksel. In Utrecht is de test wekenlang uitgeprobeerd in de teststraat, waar mensen naast de gewone PCR-test ook een antigeentest kregen.

Bij de PCR-test wordt volgens Van Elsacker gespeurd naar het erfelijk materiaal van covid-19. Bij de snelle antigeen-test wordt gezocht naar eiwitten op het oppervlak van het virus.

De sneltest werkt minder goed dan de PCR-test. In de teststraat in Utrecht werden in 1275 gevallen 90 personen positief getest met de antigeen-test en 123 met de PCR-test.

Doel teststraat is meest besmettelijke mensen te vinden

Volgens de Utrechtse onderzoeker slaat de test minder snel aan bij mensen die minder virus bij zich dragen, bijvoorbeeld omdat ze al wat langer klachten hebben. “Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen.”

In een teststraat is het doel om de meest besmettelijke mensen te vinden, dus dan kunnen de tijdwinst en de soepele doorstroming de doorslag geven om de sneltesten toch te gaan gebruiken. Van Elsacker: ,,Daardoor lenen deze testen zich waarschijnlijk minder goed voor de zorg. Daar wil je meer zekerheid of iemand het virus al dan niet heeft.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu