Barger-Compascuum heeft eerste Dorpsdokter 2.0 (maar of het oplossing huisartsentekort is moet nog blijken)

De dorpsdokter 2.0 Foto: Shutterstock

De digitaal werkende huisarts is mogelijk een remedie tegen het huisartsentekort in het Noorden. In Barger-Compascuum is het in ieder geval een tijdelijke oplossing.

Dorpsdokter 2.0, noemt Huisartsenzorg Drenthe het. Een huisarts die zo veel mogelijk direct contact heeft met patiënten, deels digitaal, en zo min mogelijk ondersteunend personeel heeft. Met dat in Amsterdam begonnen concept wordt in Barger-Compascuum onder de naam Veendokters een moeilijk opvolgbare praktijk in de lucht gehouden.

Appen met de dokter

Huisartsenzorg Drenthe zoekt manieren om het toenemende huisartsentekort in delen van de provincie het hoofd te bieden. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stuitte in Amsterdam op een nieuw soort huisartsenpraktijk. In het centrum van de hoofdstad besloot huisarts Vladan Ilic van Westerdokters vijf jaar geleden om het voortaan zonder assistenten en ander ondersteunend personeel te doen, vanwege het groeiende tekort aan doktersassistenten daar.

De kern is dat patiënten zelf hun afspraak met de huisarts inplannen. Ze kunnen via een app contact leggen met hun dokter of direct bellen of chatten. ,,De meeste redelijk eenvoudige medische vragen kunnen wij als artsen meteen beantwoorden’’, legt Ilic uit. ,,Via de app kunnen patiënten een foto maken, zodat wij meteen kunnen zeggen wat het waarschijnlijk is. Ook als de patiënt toevallig net op reis is.’’

Daardoor heeft de huisarts uiteindelijk meer tijd voor de patiënt en kan hij zich volledig richten op het patiëntencontact.

Geen opvolger

Op 1 september vorig jaar ging huisarts Dit van der Wal van Barger-Compascuum met pensioen. Er was geen opvolger te vinden voor haar praktijk met 1650 patiënten. Zilveren Kruis moest een oplossing zien te vinden.

Zo ontstond huisartsenpraktijk Veendokters, met daarin twee waarnemende huisartsen: Rein Steenstra en Marlies Zandwijk. De nieuwe praktijk neemt slechts een deel van het concept uit Amsterdam over. Zo heeft Veendokters wel doktersassistenten, die ook al voor Van der Wal werkten. ,,De praktijk is zo efficiënt mogelijk ingericht om de kans op praktijkovername te vergroten’’, zegt Ingeborg Bakker van Huisartsenzorg Drenthe.

Veendokters begon in de oude praktijkruimte van Van der Wal maar verhuist binnenkort naar een nieuwe praktijkruimte, een zogeheten tiny practice , middenin het dorp.

Nijpende situatie

Volgens Huisartsenzorg Drenthe is het niet dé oplossing voor het gehele tekort aan huisartsen en assistenten in het Noorden. Maar wel op dit moment een oplossing voor wat een nijpende situatie in Barger-Compascuum leek. ,,We streven uiteindelijk naar een vaste huisarts die de praktijk gaat overnemen van de twee waarnemers’’, zegt Ingeborg Bakker.

Ilic gaf enkele weken geleden een presentatie van zijn nieuwe aanpak op een nascholing voor Groningse huisartsen. Die reageerden verbaasd en deels ook enthousiast. Net als in Drenthe zijn er ook in Groningen praktijken die lastiger opvolgbaar zijn en kampen artsen met een hoge werkdruk. Het antwoord daarop is doorgaans dat de ouderwetse eenmanshuisartsenpraktijk juist uitgebreid wordt tot een groepspraktijk, met personeelsleden die een deel van de zorg van de arts overnemen, van verpleegkundigen en praktijkondersteuners tot psychologen en diëtisten.

Digibeten komen langs

In het concept van Ilic wordt het precies over een andere boeg gegooid: ,,We leggen juist niet de nadruk op ondersteunend personeel maar zetten in op rechtstreeks contact tussen de patiënt en de huisarts’’, zegt Ilic. ,,Dat contact kan face-to-face of digitaal. De 10 procent van mijn patiëntenpopulatie die niet zo digitaal onderlegd is, komt gewoon bij ons langs na een telefoontje’’, zegt Ilic.

Naast Barger-Compascuum werkt Ilic ook samen met een kleine praktijk in het Brabantse Wouw. Zilveren Kruis kijkt samen met Ilic ook onder andere in Rotterdam naar een praktijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu